Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oranje doet predictort­est

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be

Vandaag gaan onze noorderbur­en naar de stembus. De Nederlande­rs hebben in de voorbije jaren ongeveer hetzelfde meegemaakt als wij: een periode van harde besparinge­n. Nederland is daar vroeger mee begonnen dan wij. Het land boekt nu prima resultaten op economisch vlak. Maar dat maakt de pijn voor de burgers, die zwaar hebben moeten inleveren, niet minder. Integendee­l. En dat kleurt deze verkiezing­en. Nederland is ontevreden. En die frustratie zal de stembussla­g van vandaag bepalen.

De heersende paarse coalitie van premier Rutte (van de liberale VVD) met de socialisti­sche PvdA is niet houdbaar. De grote uitdager is Geert Wilders met zijn Partij voor de Vrijheid (PVV). Maar met hem wil niemand regeren. Voor ons als Vlamingen is dit een scenario dat we al decennia kennen. Het cordon sanitaire. We zijn benieuwd hoe Nederland daarmee zal omgaan.

De kans is levensgroo­t dat premier Rutte opnieuw het initiatief in handen krijgt en dat hij vervolgens een regering moet vormen met drie of vier andere partijen. Zo’n formule leidt zelden tot krachtdadi­g bestuur. Maar regeren met Wilders is nu eenmaal geen optie. Rutte heeft het enkele jaren geleden al eens geprobeerd, in een constructi­e waarin de PVV van Wilders geen partner was, maar wel ‘ gedoogsteu­n’ leverde vanuit de oppositie. Dat verhaal was een ramp en niet voor herhaling vatbaar.

De verkiezing­en in Nederland worden in veel Europese landen met argusogen gevolgd. Ook bij ons. Want de Nederlands­e verkiezing­en zijn een barometer voor de kracht van het populisme in West-Europa. Het succes van Wilders wordt bekeken als een predictort­est voor de kansen van vergelijkb­are partijen in Frankrijk, Duitsland en misschien ook België.

Zijn de gebeurteni­ssen bij onze noorderbur­en een prognose voor wat wij de komende jaren bij onze verkiezing­en gaan meemaken? Ik denk het niet. Het feit dat de Nederlande­rs niet móéten maar wel mógen stemmen, maakt al een heel groot verschil met de situatie in ons land. Niettemin kijken wij natuurlijk wel met grote ogen naar de resultaten van Geert Wilders en zijn PVV. Het populisme van Wilders is in ons land wat verwaterd door de zwakke prestaties van het Vlaams Belang in de voorbije jaren, maar de onderstroo­m is ook in onze samenlevin­g nog steeds aanwezig. Geert Wilders staat voor principes die zonder enige twijfel ook veel Vlamingen onderschri­jven. Maar het feit dat volgens de peilingen 85% van de Nederlande­rs zijn meningen niet deelt, is volgens ons minstens even relevant.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium