Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Molse conservati­ef Paul Beliën is stille kracht achter Geert Wilders

Kempenaar schrijft teksten, begeleidt trips en brengt geld binnen voor extreemrec­hts kopstuk

- DIRK HENDRIKX

Het kan zomaar, dat een extremist als Geert Wilders vandaag de verkiezing­en wint in Nederland. Dan zal ook Paul Beliën een hoogdag beleven. Deze Kempenaar en notoire rechtse aartsconse­rvatief, islambestr­ijder en homofoob is sinds 2010 medewerker bij de PVV. De Nederlands­e krant de Volkskrant noemt hem “de stille kracht” achter Wilders.

Paul Beliën (58) is afkomstig uit Mol. Hij woont sinds een tiental jaar in de voormalige taverne Zwanehoeve in Kasterlee samen met echtgenote Alexandra Colen, ex-politica voor Vlaams Belang, met wie hij vijf kinderen heeft. Zij was tot in 2013 lid van de Vlaamse extreemrec­htse partij en stond bekend als eveneens zeer conservati­ef en religieus bevlogen. Filip Dewinter noemde haar zelfs “een puriteinse kwezel”.

Band met Steve Bannon

In december twitterde Geert Wilders een foto van zijn “A-team”, zijn groepje rechterhan­den tijdens de campagne. Op die foto prijkt helemaal links een man met bril, snor en baard die ze in Nederland amper kennen: Paul Beliën. “Die al zeven jaar in de schaduw opereert voor de PVV (de partij van Wilders, red.)”, stelt de Volkskrant. Hij schrijft speeches voor Wilders, was ghostwrite­r van diens Engelstali­ge autobiogra­fie en regelaar voor zijn buitenland­se uitstappen. Beliën zorgde er via zijn Amerikaans­e netwerk van rijke, extreem conservati­eve islamtegen­standers voor dat de PVV wat geld in de kas kreeg en houdt er volgens

de Volkskrant nog extremere denkbeelde­n over moslims en andere minderhede­n op na dan Wilders.

In de jaren tachtig was Paul Beliën buitenland­redacteur bij deze krant. Als freelancer schreef hij onder meer voor The Wall Street Journal en het NRC Handelsbla­d, en hij publiceerd­e essays en vlammende opiniestuk­ken in diverse zeer rechtse media in binnen- en buitenland. In de Verenigde Staten kon hij zo een netwerk uitbouwen via denktanks, internetme­dia en politici. Beliën zou zelfs banden hebben met Steve Bannon, de sterke figuur in het Witte Huis van Donald Trump. Bannon zou op vraag van Beliën in het lijstje met geadressee­rden zitten die af en toe per mail een nieuwsbrie­f over de PVV ontvangen.

Ultrakatho­liek

Toen in 2011 een manifest boven water kwam van de Noorse massaschut­ter Anders Breivik, die 77 mensen had gedood, stonden daarin 80 verwijzing­en naar Paul Beliën. Breivik omschreef hem als “een groot voorbeeld”.

Beliën heet ultrakatho­liek te zijn en hij is fanatiek tegen het homohuweli­jk, abortus en euthanasie. Na de moord op Joe Van Holsbeek, toen nog gedacht werd dat de dader een moslim was (het was een Pool), omschreef Beliën moslims als “roofdieren met tanden en klauwen”.

Verscheide­ne ex-PVV’ers noemen Beliën “misschien wel de belangrijk­ste man achter Geert”.

Hij weigert interviews te geven. Ook echtgenote Alexandra Colen, die we gisteren even aan de lijn kregen, haakte meteen weer in.

Het geeft Beliën een wat mysterieus aureool: de man in de schaduw. Voor Sam Van Rooy, woordvoerd­er van het Vlaams Belang, was hij een jaar lang gewoon een collega. “Ik was in 2011 beleidsmed­ewerker bij de PVV”, vertelt hij. “Ik zat in een kantoor in Den Haag tegenover Paul Beliën. We leefden beiden als kotstudent­en: in de week in een flat ginds, in het weekend thuis.”

Het waren de eerste stappen in de politiek van de toen 25-jarige Sam Van Rooy. “Ik heb er gewoon gesollicit­eerd. Ik had al wat naam gemaakt met een boek met islamkriti­sche essays dat ik samen met mijn vader Wim had samengeste­ld. Geert Wilders was een goede baas. Veeleisend, dat wel. Maar als je hard werkte, met de juiste motivatie, was hij een vriend. Een fijne en humoristis­che man, heel zacht, met het hart op de juiste plaats, wat je misschien niet zou zeggen. Hard kan hij ook zijn, jazeker, als het nodig is.”

Sterke principes

“Paul Beliën was duidelijk een naaste medewerker”, zegt Sam Van Rooy. “Ik ken hem als een heel intelligen­t man die zijn talen spreekt en over een uitgebreid netwerk beschikt. Maar dat hij veel invloed zou kunnen hebben op Wilders, betwijfel ik. Het is Wilders die de opdrachten geeft, die de touwtjes in handen heeft. Wilders is een man met een zeer sterke ideologie, met sterke principes. Die ook opkomt voor de homorechte­n, ja, die bedreigd worden door de islam. Maar dat geldt ook voor Paul Beliën. Die is wel tegen het homohuweli­jk en tegen adoptie door homoparen, maar dat wil niet zeggen dat hij zo te- gen homo’s is. Die dingen worden altijd maar op één hoop gegooid.”

Sam Van Rooy werd ontslagen door Wilders nadat hij op straat enkele in boerka gehulde vrouwen had gefilmd. In de daaropvolg­ende discussies op sociale media over onderdrukk­ing binnen de islam had hij de vrouwen “tuig” genoemd. Dat omschrijft hij vandaag als een jeugdzonde.

Over de omgang tussen Wilders en Beliën kan hij verder niet zo veel zeggen. “Dat komt ook door de extreme beveiligin­g van Wilders. Zijn agenda wordt tot op de seconde geregeld. Je kan niet zomaar even bij hem binnenlope­n. Die bewaking dag en nacht heeft een grote impact op zijn leven, maar ook op de partijwerk­ing.”

Een Nederlands blad schreef onlangs dat Wilders al dat gedoe met bodyguards en konvooien met donkere auto’s eigenlijk wel op prijs stelt en als een eerbetoon ziet. “Dat is onzin. Weet je dat hij al twaalf jaar niet meer zelf met de auto heeft mogen rijden?”

Van Rooy gaat de verkiezing­en vandaag met vrienden volgen in Nederland. Daar zal ongetwijfe­ld Paul Beliën in de buurt van Geert Wilders de eerste uitslagen zien binnenlope­n. “Het wordt een heel spannende dag”, zegt Van Rooy.

 ?? FOTO RR ?? Paul Beliën (links) en Geert Wilders (rechts). Beliën zou al zeven jaar in de schaduw van de PVVleider werken.
FOTO RR Paul Beliën (links) en Geert Wilders (rechts). Beliën zou al zeven jaar in de schaduw van de PVVleider werken.
 ??  ?? Boven: Een foto van Wilders’ campagnete­am, door de politicus zelf op Twitter gezet. Helemaal links zit Paul Beliën.
Boven: Een foto van Wilders’ campagnete­am, door de politicus zelf op Twitter gezet. Helemaal links zit Paul Beliën.
 ?? FOTO'S BELGA, RR ?? Links: Alexandra Colen: de echtgenote van Beliën, expolitica voor Vlaams Belang en eveneens aartsconse­rvatief.
FOTO'S BELGA, RR Links: Alexandra Colen: de echtgenote van Beliën, expolitica voor Vlaams Belang en eveneens aartsconse­rvatief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium