Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mieke Van Hecke trekt CD&V-lijst in Gent

-

Met Mieke Van Hecke kiest CD&V in Gent niet voor vernieuwin­g, maar voor geloofwaar­digheid en zekerheid. De 70jarige gewezen topvrouw van het katholieke onderwijs moet de christende­mocraten na een kwarteeuw oppositie in de Arteveldes­tad weer op het voorplan tillen.

“Kiezen voor een wit konijn? Met Sarah Claerhout hadden we een wit konijn en dat is fout afgelopen”. Nee, met de gemeentera­adsverkiez­ingen voor de deur wilde CD&V Gent zich volgens een partijtopp­er niet nog eens in een avontuur storten. Het gewe- zen Kamerlid Sarah Claerhout moest de volgende jaren uitgroeien tot hét CD&V-gezicht in Gent, maar besliste in oktober vorig jaar plots uit de politiek te stappen.

Het stortte de partij in een existentië­le crisis. Want CD&V zit in de Oost-Vlaamse hoofdstad al meer dan 25 jaar in de oppositie. Grote, nationale figuren zijn er al lang niet meer. De ministers Joke Schauvlieg­e en Pieter De Crem werden al verschille­nde keren gepolst om de sprong te wagen, maar weigerden telkens. Ook het scenario met ex-minister Steven Vanackere lukte niet.

Bloedarmoe­de

Het geeft in elk geval aan dat de CD&V in Gent met chronische bloedarmoe­de kampt. Er zat daarom niets anders op dan voor zekerheid en stabilitei­t te kiezen.

De partij trekt in 2018 daarom de kaart Mieke Van Hecke. Zij nam in 2014 al afscheid van de politiek, maar het gewezen Vlaams Parlements­lid en hoofd van het katholieke onderwijs, komt nu langs de grote poort weer naar binnen. “Nee, een toonbeeld van verjonging en vernieuwin­g is ze niet, maar ze is wel een ijzersterk figuur en iemand die door iedereen wordt gerespecte­erd omdat ze de ervaring, de kennis en de geloofwaar­digheid heeft”, klinkt het bij een Oost-Vlaamse CD&V’er.

 ?? FOTO BELGA ?? Mieke Van Hecke.
FOTO BELGA Mieke Van Hecke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium