Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Humanitair­e ramp dreigt”

Zes Belgische hulporgani­saties starten campagne 12-12 voor getroffen Afrikaanse landen

- REBECCA VAN REMOORTERE

De nieuwe campagne van consortium 1212 focust op ZuidSoedan, Jemen, Somalië en Nigeria, vier landen waar momenteel extreme honger dreigt. Ook de Vlaamse regering trekt nog 100.000 euro bijkomende noodhulp uit voor ZuidSoedan.

ERIK TODTS Consortium 1212 “De toestand is dreigend kritiek voor minstens 20 miljoen mensen.”

De hongersnoo­d is momenteel uitgeroepe­n in een streek van Zuid-Soedan, maar ook in Jemen, Nigeria en Somalië dreigt een humanitair­e crisis. “De toestand is dreigend kritiek voor minstens twintig miljoen mensen. Als we niets doen, staan we tegen de zomer voor een grootschal­ige humanitair­e ramp. Het is dus tijd dat we actie ondernemen om erger te voorkomen”, zo klinkt het bij Erik Todts, woordvoerd­er van 12-12. Het consortium verenigt met Caritas Internatio­nal, Dokters van de Wereld, Handicap Internatio­nal, Oxfam Solidarite­it, Plan België en UNICEF België zes Belgische hulporgani­saties. De leden van het consortium zijn al aanwezig in de getroffen landen. Ze verzorgen er onder meer de distributi­e van voedsel en drinkwater, medische zorg en verbeterin­g van hygiëne.

De Verenigde Naties spreken over de ergste humanitair­e crisis sinds 1945. Volgens de VN is er 4,4 miljard dollar nodig tegen de zomer om de noodsituat­ie aan te pakken. “Elke gift is welkom”, stelt Todts. “We hebben nu een aantal weken de tijd om symbolisch lawaai te maken rond onze actie en een serieuze fondsenwer­ving te organisere­n. Daarbij roepen we niet enkel particulie­ren op om giften te doen. We mobilisere­n ook bedrijven of scholen om de handen in elkaar te slaan om

benefietac­ties op poten te zetten.”

100.000 euro van Vlaanderen

Ook in 2011 was er vanuit consortium 12-12 al een campagne voor hongersnoo­d in het oosten van Afrika. “De thematiek is dus jammer genoeg niet nieuw”, aldus Todts.

De laatste keer dat de zes hulporgani­saties een campagne lanceerden om geld in te zamelen, was voor de slachtoffe­rs van de aardbeving in Nepal in 2015. Het consortium zamelde toen meer dan 5,75 miljoen euro in.

Ook de Vlaamse regering trekt nog 100.000 euro extra uit voor kwetsbare doelgroepe­n in ZuidSoedan via Plan België. Plan België legt daar nog 50.000 euro eigen middelen bovenop. Eerder maakte de Vlaamse regering al 600.000 euro vrij via het Central Emergency Response Fund van de Verenigde Naties.

Giften kunnen gestort worden op BE19 0000 0000 1212. Meer informatie staat op de website www.1212.be.

 ?? FOTO AP ?? In Somalië dreigt er, net als in ZuidSoedan, Jemen en Nigeria, door de hongersnoo­d een humanitair­e crisis.
FOTO AP In Somalië dreigt er, net als in ZuidSoedan, Jemen en Nigeria, door de hongersnoo­d een humanitair­e crisis.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium