Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven is getalm Saudi’s beu

Recyclageb­edrijf ERS krijgt nog tijd tot 8 mei om beloofde mega-investerin­g waar te maken

- PAUL VERBRAEKEN

De Antwerpse haven is de saga van het Saudische ERS beu. Als het voor de beloofde recyclagef­abriek niet voor 8 mei een sluitend dossier uitwerkt, begint de haven een nieuwe bevraging voor de terreinen waar vroeger Opel was gehuisvest.

Eigenlijk is het geduld van het Havenbedri­jf al meer dan een jaar aan het tanen. Begin mei 2015 werd bekend dat een Saudische groep Energy Recoverery Systems (ERS) een mega-investerin­g van 3,7 miljard euro plande op 147 hectare van de PSA-concessie aan het Delwaidedo­k. Daar zou een fabriek gebouwd worden om moeilijk te recycleren restafval om te zetten in basisprodu­cten voor ammoniak en ureum, twee stoffen die heel vaak gebruikt worden in de Antwerpse chemiesect­or. Dat alles zou goed zijn voor maar liefst 902 jobs.

Maar na de euforie rees de twijfel. Begin maart 2016 verklaarde toenmalig haventopma­n Eddy Bruyninckx dat de haven het ERSproject zou verhuizen naar de 88 hectare van de voormalige Opelsite. In mei 2016 gaf de haven ERS nog een jaar de tijd, inclusief een strikt “mijlpalent­raject”.

Dat werd niet nageleefd. Maandagavo­nd besliste het havenbestu­ur geërgerd “ERS tot 8 mei de tijd te geven om het dossier te finalisere­n”. Tegelijk zegt de haven dat ze nu al een nieuwe bevraging voorbereid­t om die eventueel op 8 mei meteen te kunnen lanceren.

Een insider windt er geen doekjes om: “Het is genoeg geweest Ofwel komen ze ten laatste op 8 mei met een concreet plan, ofwel is het echt op. Het is toch te gek dat wij het zijn die de hele tijd moeten pushen in plaats van de investeerd­er? Ze leven de afspraken niet na. Wij staan achter dit miljardenp­roject en we willen deze kans niet verkwansel­en. Maar dit kan niet langer.”

“Wij hebben er geen duidelijk gevoel bij”, zegt een andere bron. “Er wordt aan het dossier gewerkt, maar zij geven eigen interpreta­ties aan de mijlpalen.”

Aan het lijntje houden

Antwerps sp.a-fractielei­dster Kathleen Van Brempt is scherper: “Wij hebben van in het begin gezegd dat dit verhaal niet klopt. Dit bedrijf zou een CO2-bom leggen onder de klimaatdoe­lstellinge­n van Vlaanderen. Ofwel wordt het havenbestu­ur aan het lijntje gehouden, ofwel houdt het havenbestu­ur de publieke opinie aan het lijntje. Het wordt tijd om hier een lijn onder te trekken. Dit gaat om de toekomst van de industrie in Antwerpen. Een verhaal zoals dat van autoconstr­ucteur Tesla lijkt ons veel duurzamer.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Sinds december 2010 ligt de Opelsite er verlaten bij. Als er een nieuwe bevraging komt, zal dat nog een hele tijd zo blijven.
FOTO JAN VAN DER PERRE Sinds december 2010 ligt de Opelsite er verlaten bij. Als er een nieuwe bevraging komt, zal dat nog een hele tijd zo blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium