Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nederlande­rs maakten 8.000 moslims af in Srebrenica”

Turkse president Erdogan jaagt Nederlands­e premier Rutte verder op

-

De diplomatie­ke brand tussen Turkije en Nederland blijft hevig woeden. In een nieuwe toespraak in Ankara rakelde de Turkse president Erdogan een van de meest pijnlijke passages van de Nederlands­e hedendaags­e geschieden­is op.

“Turkije kent de Nederlande­rs van de slachting van Srebrenica. Met hun verdorven karakter maakten ze 8.000 Bosnische moslims af”, deed de Turkse president Re- cep Tayyip Erdogan zo nog een serieuze schep bovenop de al hevige rel. In 1995 werden, ondanks de aanwezighe­id van Nederlands­e blauwhelme­n, 8.300 moslimmann­en en -jongens afgemaakt door de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic.

“Onaanvaard­baar”

Volgens de Nederlands­e premier Mark Rutte wordt Erdogan “hysterisch­er per uur”. Het is daarom ook uitgeslote­n dat er een toenaderin­g komt. “Ik heb helemaal niet de behoefte om hem te bellen”, aldus Rutte. Maar dat moment zal er na de verkiezing­en ooit moeten komen. “Dan dient deze walgelijke geschiedve­rvalsing zeker besproken te worden. Dit is onaanvaard­baar.”

Erdogan dreigde ook opnieuw met sancties tegen Nederland, maar maakte die niet concreet. Rutte riep de Nederlande­rs van Turkse afkomst op om morgen “gewoon in het belang van Nederland te stemmen”. Dat was een reactie op het stemadvies van Erdogan aan de kiezers met Turkse afkomst, “om in het Turkse belang te stemmen”.

 ??  ?? Erdogan tijdens de toespraak in Ankara.
FOTO AP
Erdogan tijdens de toespraak in Ankara. FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium