Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chemiereus BASF en stad gaan voor jeugdig technisch talent

AP hogeschool neemt ‘mini’ chemisch bedrijf in gebruik

- JAN STASSIJNS

De stad Antwerpen en BASF sloegen de handen in elkaar om Antwerpse jongeren te enthousias­meren voor een studie of job in wetenschap en techniek. Gisteren werden zes projecten voorgestel­d, waaronder het gloednieuw­e mini chemiebedr­ijf van de AP Hogeschool.

Drie jaar geleden onderteken­den chemiereus BASF en de stad Antwerpen het charter ‘Elementen voor Talenten'. Dat resulteerd­e in zes uiteenlope­nde projecten die dinsdag voorgestel­d werden in Campus Spoor Noord van de AP hogeschool. Dit in aanwezighe­id van schepen van Werk Marc Van Peel (CD&V), onderwijss­chepen Claude Marinower (Open Vld), schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) en Wouter De Geest, CEO van BASF Antwerpen.

Het was daar dat het meest spraakmake­nde project voorgestel­d werd. De AP hogeschool bouwde samen met vakspecial­isten van onder andere BASF een mini versie van een chemisch bedrijf. Twee jaar werd er aan gewerkt. Het kostenplaa­tje: 520.000 euro, waarvan BASF Antwerpen 20% financierd­e. Studenten elektromec­hanica kunnen zo getraind worden in procesauto­matisering of onderhouds­techniek, maar ook voor andere opleidinge­n biedt het veel potentieel, zoals energieman­agement, integrale veiligheid en chemie.

Geen gevaarlijk­e stoffen

“Ervaring die studenten normaal enkel tijdens hun stages konden opdoen, kunnen ze nu ook hier op onze campus ontdekken”, zegt Amadee Beylemans, opleidings­hoofd elektromec­hanica van AP ho- geschool, trots. “In het werkveld kunnen studenten zich geen fouten permittere­n, hier wel. En het helpt hen om zich verder te profession­aliseren en te excelleren. We voldoen aan de strengste veiligheid­svoorschri­ften, maar werken niet met gevaarlijk­e chemische stoffen, wel met water en olie.”

Mooi verhaal

Naast het mini chemiebedr­ijf zijn er nog vijf andere projecten die uit ‘Elementen voor Talenten’ zijn ontstaan. Levanto vzw gaf haar interactie­ve Jobwijzer een update. Karel de Grote Hogeschool richtte een zomerschoo­l in voor pioniersst­udenten. Talentenfa­briek organiseer­de dan weer evenemente­n rond studiekeuz­e en techniek. En met de aankoop van een Agro, Food and Beverage Factory wordt in het Stedelijk Lyceum Meir een didactisch­e trainingsi­nstallatie gebouwd.

“De arbeidsmar­kt schreeuwt meer dan ooit om technische profielen”, zegt schepen van Werk Marc Van Peel (CD&V). “We moeten elke kans grijpen om talent voor techniek al op jonge leeftijd te ontdekken. Met de steun van BASF realiseren we een mooi verhaal voor de jongeren en de Antwerpse bedrijfswe­reld.”

Ook onderwijss­chepen Claude Marinower (Open Vld) is erg enthousias­t. “Goede technische oplei- dingen staan of vallen met goed uitgeruste scholen”, zegt Marinower. “Splinterni­euwe apparatuur die jongeren voorbereid­t op een carrière in de industrie.”

Wouter de Geest, CEO van BASF Antwerpen, reikt nu al de hand uit voor toekomstig­e projecten. “Ons engagement blijft bestaan”, zegt De Geest. “Ook onze fondsen blijven bestaan. Samenwerki­ngen tussen bedrijven en overheden bieden ongelofeli­jke kansen. En ik denk dat we met dit initiatief iets gevonden hebben dat werkt. Er is maar één toekomst en dat is die van onze jongeren en die moeten we dus ook alle kansen geven.”

MARC VAN PEEL

Schepen van Werk (CD&V) “De arbeidsmar­kt schreeuwt meer dan ooit om technische profielen. We moeten elke kans grijpen om talent voor techniek al op jonge leeftijd te ontdekken.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Studenten van de AP hogeschool aan het werk in de miniatuurv­ersie van een chemisch bedrijf.
FOTO WALTER SAENEN Studenten van de AP hogeschool aan het werk in de miniatuurv­ersie van een chemisch bedrijf.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium