Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Café De Muze gaat weer open

Barman Joris Vyt tekent nieuw huurcontra­ct met de eigenaars van het pand

- MAAIKE FLOOR

Als alles goed gaat, zal jazzcafé De Muze eind volgende week weer opengaan. Barman Joris Vyt heeft een huuroveree­nkomst gesloten met de eigenaars van het pand.

Er hangen kranten voor de ramen en tot de zaak heropent, blijft het een verassing wat er binnen precies verandert. Maar na een lange periode van onzekerhei­d lijkt café De Muze dus toch gered.

“Fantastisc­h. Ik ben heel blij dat het gelukt is”, zegt Joris Vyt. Hij werkte drie jaar als barman in De Muze en had eerder ook al een bod gedaan op het handelsfon­ds. Uiteindeli­jk is De Muze dan toch failliet gegaan en werd het huurcontra­ct opgezegd. “Ik ben altijd blijven hopen op een goede afloop. Ik heb nooit willen opgeven.”

Sinds kort is Joris Vyt aan het werken in het pand. “De planning is dat we eind volgende week weer opengaan. Ik hoop dat we dat redden. Ie- dereen is dan welkom om langs te komen. Het café blijft gewoon De Muze heten.” Contract voor 9 jaar De advocate van de eigenaars (drie

zussen, red.) heeft geen probleem met de nieuwe huurder. Tijdens de rechtszaak over de overname van het handelsfon­ds wezen de eigenaars erop dat het pand in oorspronke­lijke staat hersteld moest worden, omdat de verbouwing­en die waren uitgevoerd niet reglementa­ir waren gebeurd.

“De nieuwe huurder heeft weet van dat contract en van de afspraken. Er is een nieuw huurcontra­ct afgesloten onder dezelfde voorwaarde­n voor negen jaar. De eige- naars zien geen enkel probleem”, zegt meester Dervaux.

Curator Chris Hendrickx bevestigt dat hij de sleutel aan Joris Vyt heeft overgedrag­en. “Het café mag opnieuw opengaan. De juridische afwikkelin­g van de zaak is alleen nog niet in orde.”

De naam De Muze werd volgens de curator overigens niet overgekoch­t.

Wereldkroe­g

Met de nieuwe uitbater van café De Muze, dat al bestaat sinds 1964, lijkt er een einde gekomen aan een lange periode van onzekerhei­d. In oktober 2014 had het café al problemen met deurwaarde­rs door schulden. Er werd toen beslag gelegd op de meubels, die later door klanten en vrienden van het café werden teruggekoc­ht.

Eén van hen was Nigel Williams, die het toen zo verwoordde: “De Muze is een wereldkroe­g. Antwerpen heeft nog maar een paar legendaris­che cafés en De Muze is daar één van.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De veranderin­gen aan De Muze gebeuren zonder pottenkijk­ers.
FOTO JAN VAN DER PERRE De veranderin­gen aan De Muze gebeuren zonder pottenkijk­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium