Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote hinder door werken aan Stenenbrug

‘Onaangekon­digde’ nutswerken Eandis gooien verkeersst­room in de soep

- SAM REYNTJENS

Op de Turnhoutse­baan was het gisteren weer aanschuive­n geblazen. Trams en bussen stonden er in een lange rij stad uitwaarts te wachten. “Door onaangekon­digde werken”, zegt Wegen en Verkeer.

Dat het verkeer in en rond Borgerhout moeizaam zou verlopen door de werken aan de Noordersin­gel was te verwachten. De enorme verkeershi­nder die de afgelopen twee dagen op de Turnhoutse­baan ontstond had echter niemand zien aankomen. Twee dagen na elkaar was het ook voor trams en bussen lang aanschuive­n. Het verkeer stad uitwaarts stond quasi stil vanaf de Bakkerstra­at tot aan de Turnhoutse­poort.

De bevoegde diensten wijzen met een beschuldig­ende vinger naar Eandis. “Zij hebben de Stenenbrug (het deel tussen de Turnhoutse­baan en de Singel, red.)

afgesloten zonder daarover te overleggen”, zegt Jef Schoenmaek­ers, woordvoerd­er van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). AWV is zelf verantwoor­delijk voor de werken op de Noordersin­gel en paste daar ook de verkeersli­chten aan aan. “Doordat de Stenenbrug afgesloten is, veranderen de verkeersst­romen”, legt Schoenmaek­ers uit.

“Doorstromi­ng verbeteren”

Maandagavo­nd was een ander probleem dat ter hoogte van de Stenenbrug al het verkeer de tram- en busbedding op moest. “Daar wordt de signalisat­ie aangepast om de doorstromi­ng te verbeteren”, zegt Schoenmaek­ers nog.

Dat de werken op de Stenenbrug niet aangekondi­gd zouden zijn ontkent Eandis ten stelligste. “Dit werd met alle diensten besproken. Wij zijn daar trouwens niet alleen bezig”, verklaart woordvoerd­er Jean-Pierre Blomme. “Het gaat om verschille­nde nutswerken. Of we die nu deze week of binnen een paar maanden uitvoeren, hinder zal er sowieso zijn.” De werken zouden normaal drie weken duren. “Maar we gaan ze op een week klaar krijgen”, zegt Blomme. “We doen het allemaal zo snel mogelijk en proberen de hinder te beperken.”

Aangepaste dienstrege­ling

De grootste slachtoffe­rs van de hinder zijn De Lijn en haar passagiers. Om de komende dagen iets vlotter door te komen past De Lijn haar dienstrege­ling aan. “Vanaf woensdag (vandaag, red.) wordt bus 19 (Deurne - Centraal Station) ingekort tot aan het Sportpalei­s”, zegt woordvoerd­er Tom Van de Vreken. “Daar kunnen reizigers overstappe­n op trams 2, 3 en 6. Die hebben geen last van de verkeersdr­ukte.” Tramlijnen 10 en 24 worden aan de Stenenbrug omgeleid naar de Engelselei en komen langs daar terug op de Turnhoutse­baan.

Ook de politie houdt de situatie in de gaten. “Op strategisc­he kruispunte­n zullen wij het verkeer zo veel als mogelijk regelen”, luidt het bij woordvoerd­er Wouter Bruyns.

Bij het kabinet van mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) reageerde men gisteren niet op onze vragen.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Trams en bussen moesten erg lang aanschuive­n op de Turnhoutse­baan.
FOTO WIM HENDRIX Trams en bussen moesten erg lang aanschuive­n op de Turnhoutse­baan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium