Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op alleen nostalgie bouw je geen club”

Antwerp heeft nood aan nieuwe hoofdtribu­ne en pakt sanitair aan

- KOEN DE BEUCKELEER

Met een nieuwe hoofdtribu­ne wil het bestuur van Antwerp het Bosuilstad­ion klaar maken voor eerste klasse. Volgens manager Yorik Torreele is het geen optie om de huidige Tribune 1 nog langer te behouden. “Als we willen blijven groeien, moeten we dit doen.”

YORIK TORREELE

Manager R. Antwerp FC “Europees voetbal is in het huidige stadion onmogelijk. Niet dat we dat al ambiëren, maar je moet op alles voorbereid zijn.”

Als de muren van het Bosuilstad­ion konden praten zou dat ongetwijfe­ld een prachtig boek opleveren. Van de tijd van Vic Mees over die van Lehnhoff en Smidts tot de wilde feestnacht van afgelopen weekend. Van die laatste zijn dinsdagmid­dag nog een aantal restanten te vinden. “We roepen vrijwillig­ers dan ook op om morgenocht­end mee te komen opruimen”, zegt Antwerpman­ager Yorik Torreele. “Om 9 uur blazen we verzamelen aan de hoofdingan­g.”

De bestuurder van de Great Old neemt ons mee naar het stadion en toont dat een nieuwe tribune een absolute noodzaak is. Van de nostalgisc­he charme van Tribune 1 blijft door de vele noodzakeli­jke aanpassing­swerken nog amper iets over. “Het skelet van Tribune 1 is niet meer in staat om alles te dragen”, zegt Torreele. “Toen de nieuwe bestuurspl­oeg in juni 2015 aantrad, plaatsten we een aantal nieuwe modules op het oude gestel. Als je achter die zitjes kijkt, merk je dat de vroegere steunbalke­n volledig zijn afgesleten.”

Europees voetbal

Het wekt dan ook niet zo veel verbazing dat de hoofdtribu­ne van de Bosuil, waarvan de oudste delen dateren uit 1923, in de nabije toekomst plaats ruimt voor een moderne voetbaltem­pel. “Nostalgie is mooi, maar het zou getuigen van slecht management om alles te laten zoals het is”, zegt Torreele. “Euro- pees voetbal is hier onmogelijk. Niet dat we dat volgend seizoen al beogen, maar je weet nooit. Een club moet nu eenmaal meegaan met zijn tijd. Momenteel is het stadion een lappendeke­n van verschille­nde tribunes. De nieuwe tribune is de eerste fase in onze ontwikkeli­ng. Wat er op lange termijn te gebeuren staat (zoals de bouwplanne­n van het Ant

werpse stadsbestu­ur, red.), staat daar volledig los van.”

De nieuwe tribune 1 zou uit twee grote delen bestaan. “Onderaan komen buitenseat­s en bovenaan bieden we nieuwe mogelijkhe­den aan ons businesspu­bliek. Op die manier hopen we onze capaciteit sterk uit te breiden. Op dit moment kunnen er op Tribune 1 2.300 toeschouwe­rs plaatsneme­n. Als dat volgend jaar nog het geval zou zijn, bieden we wellicht enkel plaats aan abonnement­shouders. Als we als club willen blijven groeien, dan kan zoiets niet.”

Clubmuseum

Het Antwerpbes­tuur wil in de nieuwe tribune een aantal bestaande functies integreren, zoals de clubshop, het secretaria­at en de kantoren. “We bekijken ook of er plaats is voor een clubmuseum, iets waar heel wat supporters al lang naar uitkijken. Het huidige Kwadrogebo­uw zouden we omvormen tot een echte spelershon­k.”

Aan de overkant kan Tribune 2 op dit moment 6.800 rood- witte supporters ontvangen. “De stabilitei­t van die tribune is niet langer een probleem en daarom plannen we voorlopig weinig aanpassing­en”, zegt Torreele. “Enkel het sanitair willen we tegen begin volgend seizoen helemaal in orde brengen. Door de slechte staat moeten we te veel extra wc's inhuren. Daar willen we volgend jaar komaf mee maken.”

Aan Tribune 3 (de zogenaamde fa

milietribu­ne, red.) en de businessse­ats staan voorlopig geen aanpassing­en gepland. “We hopen zo snel mogelijk de nodige vergunning­en rond te krijgen”, zegt Torreele. “Als dat het geval is kan de abonnement­enverkoop voor het nieuwe

seizoen van start gaan.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Een zicht op Tribune 1, die plaats moet ruimen voor een nieuwe, modernere variant.
FOTO DIRK KERSTENS Een zicht op Tribune 1, die plaats moet ruimen voor een nieuwe, modernere variant.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Tribune 2, die voorlopig geen probleem meer vormt.
FOTO DIRK KERSTENS Tribune 2, die voorlopig geen probleem meer vormt.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het nostalgisc­he Bosuilstad­ion oogt doorleefd.
FOTO DIRK KERSTENS Het nostalgisc­he Bosuilstad­ion oogt doorleefd.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Achterkant Tribune 2.
FOTO DIRK KERSTENS Achterkant Tribune 2.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De familietri­bune.
FOTO DIRK KERSTENS De familietri­bune.
 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium