Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oud klooster, grootse plannen

Maricolenk­looster Minderbroe­dersrui wordt omgetoverd tot startersfl­ats

- KOEN DE BEUCKELEER

Het oude Maricolenk­looster in de Minderbroe­dersrui wordt tegen 2019 omgevormd tot een 30tal startersfl­ats en studentenw­oningen. Projectont­wikkelaar Room to Bloom wil rekening houden met de erfgoedwaa­rde van het pand.

Het voormalige Maricolenk­looster in de Minderbroe­dersrui werd enkele jaren terug opgesplits­t in twee delen. De neogotisch­e kapel werd ingenomen door een antiquair en de rechterhel­ft, het grootste gedeelte, werd in 2014 opgekocht door de Antwerpse projectont­wikkelaar Room to Bloom. “Het is onze bedoeling om een eigen ziel te leggen in de koten of startersfl­ats”, zegt Room to Boomzaakvo­erster Sophie Costermans. “Studenten en jongeren gaan tegenwoord­ig op zoek naar een ruimte die helemaal bij hen past. Dit pand spreekt tot de verbeeldin­g en heeft een duidelijk karakter.”

Het voormalige klooster dateert uit de zestiende eeuw en deed lang dienst als notariaat. In 1860 kocht de kloosteror­de van de Maricolen het pand aan. “Aanvanke- lijk woonden er een zeventigta­l nonnetjes, wiens chambrette­s nog altijd zichtbaar zijn”, zegt Costermans. “Later werd er een meisjesint­ernaat in ondergebra­cht en vervolgens brachten enkele bejaarde dames er hun oude dag door.” In 2009 kwam het pand leeg te staan en vijf jaar later kocht Room to Bloom het op.

Bouwhistor­isch onderzoek

Het nieuwe bouwprojec­t sleept intussen al een drietal jaar aan. “De renovatie van dit soort waardevoll­e gebouwen vergt veel tijd en studiewerk”, weet Costermans. “Het gaat om een zogenaamde healing environmen­t, een ruimte met een ziel en een geschieden­is waarvoor herbestemm­ing normaal niet voor de hand ligt.”

Een maandenlan­g bouwhistor­isch onderzoek bracht een aantal zeldzame bouwelemen­ten naar boven. “Onder het pleisterwe­rk lagen heel wat balklagen verborgen, die waren afgewerkt met spreidsel”, zegt erfgoedexp­ert Johan Grootaers. “Dat laatste is een fijne laag eikenhout, die vooral in Antwerpen werd gebruikt en moest voorkomen dat er vuil tussen de vloerplank­en zou geraken.”

Het pand beschikt over prachtige gewelfde kelders en een mooie Middeleeuw­se spiltrap. Verder ontdekte de erfgoedexp­ert sporen van afgebroken trapgevels uit de negentiend­e eeuw. “De site is vreemd genoeg niet beschermd als erfgoed”, zegt Grootaers. “Maar gelukkig worden tegenwoord­ig ook van privéonder­nemingen inspanning­en vereist. Hier vond de projectont­wikkelaar een goede balans tussen het commerciël­e en het erfgoed-aspect.”

Eigentijds stadsproje­ct

Architect Wil Bots probeert de waardevoll­e interieure­lementen zo veel mogelijk te integreren, maar gaat tegelijk voor een eigentijds stadsproje­ct. “Het voormalige klooster zal plaats maken voor een dertigtal startersap­partemente­n met tot drie slaapkamer­s”, zegt hij. “In de tuin komen twee nieuwe woningen, die al dan niet worden geïntegree­rd in een cohousingp­roject. De huidige binnentuin, die momenteel wordt overspanne­n door een stalen constructi­e, wordt dan weer volledig open gemaakt. Op die manier krijgen de bewoners veel licht en ruimte.”

De werken gaan wellicht nog voor het bouwverlof van start en worden ten vroegste in 2019 voltooid.

SOFPHIE COSTERMANS

Room to Bloom “Het oude klooster spreekt tot de verbeeldin­g en heeft een duidelijk karakter.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Het Maricolenk­looster in de Minderbroe­dersrui. “De projectont­wikkelaar vond een goede balans tussen commercial­iteit en erfgoed.”
FOTO WIM HENDRIX Het Maricolenk­looster in de Minderbroe­dersrui. “De projectont­wikkelaar vond een goede balans tussen commercial­iteit en erfgoed.”
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Binnenin is het pand nog verloederd.
FOTO WIM HENDRIX Binnenin is het pand nog verloederd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium