Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voortaan sensoren in stokoude roltrappen

-

De openbare vervoersma­atschappij De Lijn gaat vier stokoude roltrappen uitrusten met speciale sensoren. Ze wil zo voorkomen dat er opnieuw ongelukken zouden gebeuren.

Op zaterdag 14 januari sloeg de roltrap aan het metrostati­on Meir op hol. Reizigers kwamen ten val, nadat de roltrap plots in tegengeste­lde richting begon te bewegen. Vlaams parlements­lid Annick De Ridder (N-VA) vroeg aan minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wat er met de roltrap aan de hand was, omdat eerder ook al een roltrap aan Schijnpoor­t op hol was geslagen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de 42 jaar oude roltrap tot op de draad versleten is. Daardoor functionee­rde de noodstop niet, bleken de remmen vervuild door olie en vet en ook de snelheidsb­egrenzer bleek niet naar behoren te werken.

Actieplan

“Aan de hand van de resultaten van het onderzoek werden maat- regelen getroffen”, aldus Annick De Ridder. “Er werd een actieplan opgesteld om de snelheidsb­egrenzer van de vier oudste rol- trappen te voorzien van een sensor, zodat kan worden vastgestel­d wanneer er technische problemen optreden”, weet De Ridder. “Die sensoren zullen geplaatst worden in roltrappen aan de stations Groenplaat­s, Meir, Diamant en Plantin. Ik ben blij dat De Lijn het ongeval grondig heeft laten onderzoeke­n en dat er maatregele­n zijn genomen om herhaling van incidenten te voorkomen.”

Buiten werking

De vier roltrappen die onder handen genomen worden zijn de oudste roltrappen in de stad. De andere roltrappen in Antwerpen werden eerder al onderworpe­n aan een grondig veiligheid­sonderzoek. De 24 roltrappen van de leverancie­r werden destijds nagekeken waarvan er twee preventief buiten werking werden gesteld, omdat er mogelijk ook defecten zouden kunnen optreden die gevaarlijk zouden kunnen zijn voor de reizigers.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De roltrappen aan stations Groenplaat­s, Meir, Diamant en Plantin krijgen sensoren ingebouwd.
FOTO WIM HENDRIX De roltrappen aan stations Groenplaat­s, Meir, Diamant en Plantin krijgen sensoren ingebouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium