Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad herbekijkt procedures

Projectopr­oepen sociale zorg ingetrokke­n na precedent rond daklozence­ntrum De Vaart

- IKRAME KASTIT Gemeentera­adslid Groen “Dit het zoveelste bewijs van het wanbeleid en het geklungel van NVA in dit dossier.” JAN STASSIJNS

Na het OCMW trekt nu ook het Antwerpse stadsbestu­ur alle lopende projectopr­oepen rond sociale zorg in. Ze doet dat om te vermijden dat de projecten, net zoals de toekenning van daklozence­ntrum De Vaart aan G4S, geschorst worden door de provincieg­ouverneur.

Het management­team van het OCMW besliste vorig jaar om de uitbating van daklozence­ntrum De Vaart toe te kennen aan multinatio­nal G4S Care in plaats van het Centrum Algemeen Welzijn (CAW), de huidige uitbater. Provincieg­ouverneur Cathy Berx schorste die beslissing na een klacht van CAW en enkele oppositiep­artijen. Volgens de gouverneur moest de beslissing over de te volgen procedure en de criteria waaraan de partner moet voldoen door de OCMW-raad genomen worden en niet door het management­team. Na die uitspraak trok het OCMW ook vijf andere projectopr­oepen in.

Twaalf projecten

Met die schorsing in het achterhoof­d heeft het Antwerpse stadsbestu­ur nu veiligheid­shalve beslist om alle lopende projectopr­oepen rond sociale zorg vanuit de stad in te trekken. In totaal gaat het om twaalf vergevorde­rde projecten. “We gaan de procedures grondig bekijken en afstemmen op de uitspraak van de provincie”, zegt Michaël Lescroart, woordvoerd­er van schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA). “We blijven dus vastberade­n om het systeem, in het belang van de gebruiker, transparan­ter te maken. Het feit dat we nu met heel wat vergevorde­rde projecten opnieuw moeten beginnen, is erg vervelend. Maar het biedt ook kansen, want in de dossiers van het OCMW die op- nieuw opgestart zijn, merken we dat er nieuwe en meer voorstelle­n ingediend worden en dat zorgt voor een scherpere kwaliteit.”

De projectopr­oepen die door het stadsbestu­ur geschrapt zijn, worden dus niet helemaal opzij geschoven, maar zullen uiteindeli­jk op de agen- da van de gemeentera­ad worden geplaatst.

“Lang genoeg geduurd”

Oppositiep­artijen Groen en PVDA reageren verontwaar­digd. “Dit het zoveelste bewijs van het wanbeleid en het geklungel van N-VA in dit dossier”, zegt gemeentera­adslid Ikrame Kastit (Groen). “De experiment­en met het sociaal werk hebben nu lang genoeg geduurd. Wij roepen het stadsbestu­ur op om nu definitief te stoppen met de hele vermarktin­gsoperatie en het vertrouwen met het middenveld te herstellen.” Ook PVDA trekt hard van leer. “Deze vermarktin­g is nu een jaar aan de gang”, zegt Peter Mertens (PVDA). “Alle tijd, energie en geld die hier naartoe ging, hebben de sociale organisati­es niet in hulp- en dienstverl­ening kunnen steken. Wij vragen de verlening van de huidige convenante­n om de stabilitei­t te herstellen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Zoals te zien op archiefbee­ld zorgde de toekenning van daklozence­ntrum De Vaart aan G4S vorig jaar voor heel wat protest.
FOTO DIRK KERSTENS Zoals te zien op archiefbee­ld zorgde de toekenning van daklozence­ntrum De Vaart aan G4S vorig jaar voor heel wat protest.
 ??  ?? FOTO WAS
FOTO WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium