Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De queeste naar een verloren schoonheid

- JEROEN STRUYS

Van: James GrayMet: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Tom Holland 140 min. Een ontdekking­sreiziger zoekt in The

Lost City of Z een teloorgega­ne stad in de jungle, terwijl regisseur James Gray verloren schoonheid najaagt.

Goed verstopt in het Amazonewou­d liggen de ruïnes van een teloorgega­ne beschaving. Daar was de Britse kolonel Percy Fawcett zo heilig van overtuigd dat hij in de jaren 20 op zoek ging naar wat hij ‘de verloren stad Z’ doopte.

De verfilming van zijn expedities doet onvermijde­lijk denken aan de megalo- mane zoektocht naar Eldorado in Werner Herzogs geflipte trip Aguirre. Maar regisseur James Gray ( We Own the

Night, The Immigrant) zou zichzelf niet zijn als hij tegelijk niet voor een heus avonturene­pos ging, met klassieke allures.

Exotische blik

Daarvoor deed hij een beroep op de verbluffen­de fotografie van Darius Khondji, een man die schoonheid ondraaglij­k mooi kan maken – zie ook zijn werk voor Woody Allen. Het is haast schuldig genieten. Want kun je dat nog wel maken, zo’n film over een blanke kolonisato­r (Charlie Hunnam) die met kompaan (Robert Pattinson) het Amazonewou­d intrekt? Die zijn vrouw (Sienna Miller) en kind achterlaat? En wat met de exotische blik waarmee de natives worden afgebeeld, als indianen uit een avonturenb­oekje?

Dat is net het punt dat Gray wil behandelen. Behalve een zoektocht naar een verloren stad, is dit ook een queeste naar een verloren naïviteit in film. Net als Fawcett in zijn expedities blijft Gray telkens opnieuw zijn droom over een verloren schoonheid najagen, een beschaafde vorm van beschaving. Fawcett vocht tegen het ongeloof van zijn tijd, zoals Gray strijdt tegen de pragmatiek van Hollywoodp­roducers. Daar schuilt grootse romantiek in.

Tegelijk wil Gray zijn film nadrukkeli­jk een hedendaags perspectie­f geven. Dat leidt niet altijd tot succes. Het valt nog aan te nemen dat Fawcetts vrouw vooruitstr­evend was voor haar tijd, maar de echtelijke disputen zijn een te opzichtige projectie van hedendaags­e bezorgdhed­en om gender en gelijkheid. Het is een politiek correcte inlassing vanuit hedendaags oogpunt, al te nadrukkeli­jk bovendien.

Aan het eind blijf je kampen met de vraag of je zo’n avontuur in 2017 nog altijd moet vertellen met een westerse bril op. Er staan de laatste jaren in ZuidAmerik­a filmmakers op die met meer recht dat soort verhalen vertellen – kijk naar Embrace of the Serpent.

Maar niemand heeft het alleenrech­t op verbeeldin­g. En als het gebeurt met zoveel klasse als door Gray, dan laven wij ons graag aan deze schoonheid. Goed wetende dat die in de hedendaags­e filmwereld onherroepe­lijk verloren is.

 ?? FOTO RR ?? Percy Fawcett (Charlie Hunnam) gaat in het Amazonewou­d op zoek naar een ‘beschaafde vorm van beschaving’.
FOTO RR Percy Fawcett (Charlie Hunnam) gaat in het Amazonewou­d op zoek naar een ‘beschaafde vorm van beschaving’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium