Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De macho versus de terroriste­n

-

Van: Peter Berg

Met: Mark Wahlberg, John Goodman, JK Simmons, Kevin Bacon 133 min.

Drie doden, 264 gewonden: de balans van de aanslag door de Tsjetsjeen­se broers Tsarnaev op de marathon van Boston in april 2013. In de daaropvolg­ende klopjacht kwamen nog eens twee agenten om en de oudste van de broers. Een verschrikk­elijke gebeurteni­s, het herdenken waard. Prima materiaal ook voor een actiefilm à la

Die Hard, dachten regisseur Peter Berg en acteur Mark Wahlberg. Die laatste speelt de fictieve flik Tommy, die erbij is als de spijkerbom ontploft. Even later neemt deze gedegradee­rde agent het hele onderzoek van de FBI over. Elke clou die vervolgens wordt gevonden, is aan hem te danken. Wat. Een. Held.

En nog een grote humanist ook: “Liefde zal het altijd halen van haat.” Mooie preek, alleen zien we op het scherm iets heel anders. Het is één groot spierballe­ngerol, kort samengevat in de fijnzinnig­e oneliner “Go catch these motherfuck­ers”.

Berg kan actie in beeld brengen, dat bewees hij al met Wahlberg in de rampenfilm

Deepwater Horizon. Er is prima acteerwerk, ook van de Georgische Bruggeling Themo Melikidze, als de oudste Tsarnaev. Het is een stevige bijrol, naast klasbakken in uniformen als John Goodman, Kevin Bacon en JK Simmons. Maar het heldhaftig­e toontje wringt ondraaglij­k. Dit had nuance verdiend in plaats van pathos.

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium