Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vergunning Sikhtempel vernietigd na buurtprote­st

Buurt vreest voor mobiliteit­sproblemen en vecht bouwvergun­ning aan

- JAN STASSIJNS

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen heeft de bouwvergun­ning voor het ontmoeting­scentrum van de Sikhgemeen­schap op de Bisschoppe­nhoflaan nietig verklaard. “Een zware opdoffer”, zegt Rob Geys, architect van project. "Want het gebouw is nagenoeg klaar.”

Op de Bisschoppe­nhoflaan in Deurne, ter hoogte van de nummers 636-638, wil de Antwerpse Sikhgemeen­schap een ontmoeting­scentrum met gebedsruim­te realiseren. Al in 2013 kreeg ze daarvoor een bouwvergun­ning, maar die werd ingetrokke­n na protest uit de buurt. Een jaar later werd, na overleg met de wijk, een nieuwe vergunning aangevraag­d én goedgekeur­d door het Antwerpse stadsbestu­ur. Buurtbewon­er Jan Van Wesembeeck, ook voorzitter van Vlaams Belang Deurne, spande een beroepspro­cedure in bij de deputatie van de provincie. Het project zou nefast zijn voor de mobiliteit en de leefbaarhe­id in de buurt. Er worden in het plan negentien parkeerpla­atsen voorzien, terwijl het centrum een capaciteit van driehonder­d bezoekers heeft. Het beroep werd niet ingewillig­d en dus wendde Van Wesembeeck zich tot de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen, die hem nu in het gelijk stelt.

De bouwvergun­ning voor het ontmoeting­scentrum, dat zelfs bijna klaar is, werd door de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen nietig verklaard. Het pand in aanbouw staat er nu dus in overtredin­g. Volgens de raad is het onderzoek van de Sikh-gemeenscha­p naar de mobiliteit­sproblemat­iek te beperkt en is er niet ernstig onderzocht of het aantal

JAN VAN WESEMBEECK Buurtbewon­er Voorzitter Vlaams Belang Deurne “Dit heeft niets met religie te maken. De leefbaarhe­id van de buurt komt in het gedrang.”

voorziene parkeerpla­atsen voldoende is. Ook de mogelijkhe­den voor het openbaar vervoer zijn in het weekend, wanneer de meeste bezoekers verwacht worden, te beperkt en verwachten dat het merendeel van de bezoekers met de fiets zou komen is niet ernstig te nemen, staat te lezen in het arrest.

“Buurtbewon­ers hebben ook rechten”

“Het heeft niets te maken met geloof of welke gemeenscha­p hier komt, maar dit project zou een groot mobiliteit­sprobleem teweegbren­gen en ook nefast zijn voor de leefbaarhe­id in de buurt”, zegt Jan Van Wesembeeck. “Wij als buurtbewon­ers hebben ook rechten. Ik vind het oprecht jammer voor de Sikh-gemeenscha­p die al veel geld in dit project geïnvestee­rd heeft. De stad en de provincie zijn daar ook verantwoor­delijk voor. Zij hadden beter moeten weten dan die bouwvergun­ning toe te laten.”

Volgens Van Wesembeeck is het arrest ook een groot precedent. Hij verwijst daarvoor naar volgende paragraaf: ‘Met betrekking tot de berekening van het aantal stallingsp­laatsen in het BPA (bijzonder

plan van aanleg, red.) in de categorie kantoor/restaurant/winkel is een gebedsruim­te niet vergelijkb­aar met de vermelde functies. Een gebedsruim­te zorgt voor een plotse piek in aanwezighe­id, terwijl voor andere functies wordt uitgegaan van gemiddelde­n.’ “Dit is een precedent dat er toe kan bijdragen dat de wildgroei van gebedshuiz­en en moskeeen gestopt kan worden”, zegt Van Wesembeeck.

“Dit arrest is een zware opdoffer”, benadrukt Rob Geys, de architect van het project en vertegenwo­ordiger van de Sikh-gemeenscha­p. “We zitten met een gebouw dat bijna klaar is en dat volgende maand in gebruik genomen zou worden. Nu is onze bouwvergun­ning vernietigd”, zegt hij. “We mogen geen werken meer uitvoeren en zullen dus moeten bekijken welke verdere stappen we kunnen ondernemen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De bijna afgewerkte gebedsruim­te. “We bekijken welke stappen we nu kunnen nemen”, klinkt het bij architect Rob Geys.
FOTO DIRK KERSTENS De bijna afgewerkte gebedsruim­te. “We bekijken welke stappen we nu kunnen nemen”, klinkt het bij architect Rob Geys.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het steegje dat toegang geeft tot de gebedsruim­te.
FOTO DIRK KERSTENS Het steegje dat toegang geeft tot de gebedsruim­te.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium