Gazet van Antwerpen Stad en Rand

29 vuilniswag­ens niet meer welkom in binnenstad

-

De invoering van de LEZ heeft ook gevolgen voor de huisvuilop­haling. 29 voertuigen van de Stadsreini­ging zijn niet meer welkom in de binnenstad omdat ze te vervuilend zijn. Intussen zijn al 22 nieuwe ‘propere’ wagens besteld.

“Negentien wagens waren al in dienst van de sectoren Noord en Zuid (buiten LEZ), de overige tien die actief waren in de sector Midden (LEZ) zijn tijdelijk verhuisd naar Noord en Zuid”, zegt Roel Veyt, woordvoerd­er van schepen van Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens. “Ter vervanging van die voertuigen zijn 22 nieuwe wagens besteld. De levering is voorzien eind april 2017. Acht extra nieuwe voertuigen worden in april 2018 geleverd.”

Grijs, niet oranje

Aandachtig­e bewoners zal het ongetwijfe­ld ook al opgevallen zijn dat er geregeld grijze in plaats van de beken- de oranje vuilniswag­ens het huisvuil of pmd-zakken komen ophalen.

“De stad heeft sinds februari 2015 een raamcontra­ct voor de huur van o.a. huisvuilwa­gens en sporadisch gebeurt het dat die worden ingezet om de dienstverl­ening te garanderen”, klinkt het.

Het is de ambitie van schepen Bastiaens, zegt Veyt, om in extra budget te voorzien om alle vervuilend­e wagens uit de eigen stedelijke vloot, die voortaan worden ingezet buiten de Singel, zo snel mogelijk te vervangen.

“Als de LEZ in 2020 wordt uitgebreid naar de districten, dan willen we als stad alvast het goede voorbeeld geven.”

Die ambitie geldt overigens niet alleen voor de voertuigen van Stadsreini­ging (vuilniswag­ens, veegwagens,…) maar voor het hele wagenpark van de stad, dat vandaag 1.168 voertuigen telt. Daarvan rijden er vandaag 173 op benzine, 136 zijn cngvoertui­gen (aardgas onder druk) en 52 rijden elektrisch.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium