Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie niet drinkt, is geen loser meer”

Vlaamse scholieren grijpen minder vaak naar de fles dan vroeger

- JONAS MAYEUR

De Vlaamse scholieren drinken steeds minder vaak alcohol. Ze wachten langer om voor het eerst te drinken, en daarna doen ze het minder vaak dan vroeger. Bovendien is het fenomeen bingedrink­en op zijn retour. Dat besluit het Vlaams expertisec­entrum voor Alcohol en Drugs (VAD) op basis van ruim tien jaar onderzoek. “Jongeren die niet drinken, zijn geen losers meer.”

Alcohol is op de terugweg bij de Vlaamse jeugd. Dat blijkt uit een nieuwe enquête bij tienduizen­den leerlingen in meer dan zestig middelbare scholen. Die vond vorigv schooljaar plaats. De resultaten zijn gisteren voorgestel­d door het Vlaams expertisec­entrum voor Alcohol en Drugs.

Tien jaar geleden waren er op honderd Vlaamse scholieren jonger dan 16 niet eens vijftien die nog nooit alcohol dronken. Intussen is dat meer dan de helft. “Maar ook oudere scholieren laten alcohol vaker links liggen dan vroeger”, zegt Marijs Geirnaert van het VAD. “En dat is een primeur.” Jongeren die wel drinken, doen dat bovendien minder vaak dan vroeger (zie

grafieken).

Sterke persoonlij­kheid

De meeste leerlingen die nog nooit een druppel dronken, doen dat omdat ze het niet nodig vinden. Ook het wettelijk verbod onder de 16 jaar speelt een rol. Vier op de tien oudere scholieren zweren pintjes en vodka af of omdat ze willen laten zien dat ze “een sterke persoonlij­kheid” hebben. Geen alcohol drinken is niet langer iets om je voor te schamen, stelt het VAD vast.

“Alcohol is de voorbije jaren sowieso meer in de taboesfeer terechtgek­omen”, zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). “Er wordt vaker op de gezondheid­srisico’s gewezen. Wie er desondanks niet in slaagt om zichzelf te bedwingen, komt zogezegd discipline tekort.”

“Fit en gezond zijn, zowel mentaal als lichamelij­k, is tegenwoord­ig iets waar je status mee verdient onder vrienden”, zegt Ellen Anthoni van Trendwolve­s, expert in trends bij jongeren. “Meer dan vroeger hebben jongeren het gevoel dat ze zelf verantwoor­delijk zijn om van hun leven iets te ma- ken. Succesvol zijn op school is lastig met een kater.”

Loser

“Het is niet dat alcohol niet meer mag. Het is wel zo dat je niet langer een loser bent als je beslist om alleen occasionee­l of helemaal niet te drinken”, zegt Anthoni. Komt daar nog bij: “Alcohol was lang een manier om de verveling te verjaren. Jongeren hebben nu echter meer alternatie­ven dan ooit om te ontspannen.”

Het VAD waarschuwt wel voor euforie. Alcohol mag dan op de terugweg zijn, er zijn nog steeds veel jongeren die al beginnen drinken voor ze 16 zijn. En bijna een op de drie 17- en 18jarigen zegt regelmatig nog aan bingedrink­en te doen, al lijkt ook dat fenomeen op zijn retour.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium