Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flats met zicht op zee kwart duurder in zes jaar

-

De prijs van een appartemen­t met zicht op zee schiet de lucht in. Voor een flat op de dijk betaalt u nu 344.000 euro, een kwart meer dan in 2010. Knoks zeezicht vindt u niet onder de 800.000 euro. En de prijzen gaan nog stijgen.

Als u zo’n 800.000 euro heeft staan, kunt u die misschien investeren in een appartemen­tje op de dijk van Knokke. Voor minder hoeft u geen moeite te doen: 820.000 is de gemiddelde prijs. “Dat is een forse stijging tegenover vorig jaar”, zegt Bart Van Opstal van de Belgische notarissen­federatie. “De appartemen­ten in Knokke en aan de rest van de kust hebben in 2013 en 2014 een dip gekend, maar dat is nu echt wel voorbij. Er zijn nog nooit zoveel appartemen­ten verkocht als vorig jaar.”

De gemiddelde prijs voor heel de kust ligt op dit moment op 344.000 euro voor een appartemen­t met zeezicht. Dat is 6% meer dan het jaar ervoor en liefst een kwart meer dan in 2010. Daarmee stijgen de dijkappar- tementen veel feller dan de gewone flats in de kustgemeen­ten.

“Wie beslist om dan toch een tweede verblijf te kopen aan de kust, wil dat blijkbaar meteen goed doen”, zegt Van Opstal. “Dat betekent: liefst nieuwbouw. En liefst met zicht op zee. De prijs ligt daar hoger, maar het gaat om een publiek dat dat kan betalen.”

“Er zijn talloze oude appartemen­ten in versleten flatgebouw­en aan de kust die veel minder goed verkocht geraken”, zegt Van Opstal. Het zijn die oudere gebouwen waar bouwpromot­oren op azen om ook daar nieuwbouwf­lats van te maken. “Ik denk dat er aan de kust duizend zulke dossiers geblokkeer­d zitten. Maar daar komt veranderin­g in, nu minister van Justitie Koen Geens (CD&V,

red.) dit jaar nog de wet rond medeeigena­arschap wil veranderen.” Daardoor zou het onmogelijk worden voor een iemand om nog een sloop en heropbouw tegen te houden. “Dat zou een vernieuwin­gsgolf op gang brengen.” En dat zal de prijzen dus nog doen stijgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium