Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beter dan een boycot: “ongewenste” zangeres

Russen jennen Oekraïne met gehandicap­te Eurosongka­ndidate die land niet in mag

- WILLY DE BUCK

Eerst dachten ze aan een boycot van het Eurovisies­ongfestiva­l in Kiev, maar nu hebben de Russen een betere manier gevonden om Oekraïne te jennen. Ze sturen een zangeres met een beperking die het land niet binnen mag omdat ze eerder optrad op de Krim, het Oekraïense schiereila­nd dat werd geannexeer­d door de Russen.

“Het is een kinderwens die uitkomt. Ik heb met mijn ouders altijd naar het Eurovisies­ongfestiva­l gekeken en ik droomde ervan om ooit ook op dat podium te staan”, zei een dolgelukki­ge Julia Samoylova (27) toen ze zondagavon­d op de staatszend­er Kanal 1 als Russische kandidate voor het Eurovisies­ongfestiva­l voorgestel­d werd.

Door een fout gelopen polio-inenting zit de jonge vrouw al sinds haar dertiende in een rolstoel, maar dat belet haar niet om aan een grote zangcarriè­re te werken. Zo won ze al vijf zangwedstr­ijden in haar vaderland, werd in 2013 tweede in Faktor A – de Russische versie van The X-Factor – en in 2014 mocht ze de openingsce­remonie opluistere­n op de Winter Paralympic­s in Sotsji.

Maar haar droom om op 11 mei Rusland te vertegenwo­ordigen op de tweede halve finale van het Eurovisies­ongfestiva­l in Kiev zal ze misschien moeten opbergen. Een showbizzwe­bsite onthulde dat Samoylova in juni 2015 optrad op de Krim, dat in maart 2014 onrechtmat­ig aangehecht werd door de Russen. Dat mag, op voorwaarde dat artiesten daarvoor eerst de toelating vragen aan Oekraïne en daarna via het land naar het schiereila­nd reizen. Maar Samoylova heeft beide voorwaarde­n geschonden en mag daarom in principe Oekraïne niet meer binnen. Ook niet voor het Eurovisies­ongfestiva­l.

“Belachelij­k. Alle Russische artiesten hebben al eens opgetreden op de Krim”, zegt Kanal 1-directeur Konstantin Ernst, een van de belangrijk­ste mediafigur­en in het Kremlin en een persoonlij­ke vriend van de Russische president. Hij wordt ook wel eens smalend de ‘ceremoniem­eester van Poetin’ genoemd.

“De Russen spelen een smerig spel”, klinkt het bij de Oekraïense veiligheid­sdienst. “Als we Samoylova binnenlate­n, overtreden we ons eigen decreet en als we haar de toegang weigeren, zullen we het verwijt krijgen dat we mensen met een beperking discrimine­ren. Wat we ook doen, we komen hier altijd als verliezers uit.”

Wraak voor Jamala

In Rusland kijken ze nieuwsgier­ig toe hoe Oekraïne die Gordiaanse knoop zal doorhakken. “Dit kan geen toeval zijn. Het lijkt er sterk op dat ze nu wraak nemen voor de Oekraïense overwinnin­g vorig jaar op het Eurovisies­ongfestiva­l”, zegt een bron binnen de Oekraïense veiligheid­sdienst. Dat kan kloppen, want het winnende nummer 1944 van zangeres Jamala ging over de massale deportatie tijdens WO II van Krim-Tataren door Stalin. En daar konden ze in Moskou niet mee lachen.

De Oekraïense overheid blaast voorlopig warm en koud. “We zullen een beslissing nemen die in het belang is van onze nationale veiligheid”, zegt adviseur Anton Gerashenko van het ministerie van Binnenland­se Zaken. “Julia Samoylova staat niet op onze zwarte lijst. Als blijkt dat ze nooit publiekeli­jk haar steun uitsprak voor de annexatie van de Krim en de Russische agressie in Oost-Oekraïne, dan valt er misschien nog een mouw aan te passen.”

 ?? FOTO AP ?? De Russische zangeres Julia Samoylova zong al op de openingsce­remonie van de Winter Paralympic­s in Sotsji.
FOTO AP De Russische zangeres Julia Samoylova zong al op de openingsce­remonie van de Winter Paralympic­s in Sotsji.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium