Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sagan zal heel moeilijk klassieker winnen”

Vanmarcke, Stybar, Terpstra en Boom passen voor ‘gevaarlijk­e’ Sanremo

- Tom Boonen

Sep Vanmarcke kijkt zaterdag in Anzegem vanuit zijn zetel naar de finale van Milaan - Sanremo. Zdenek Stybar doet dat vanuit Mallorca. Op het moment dat zijn collega’s de Poggio opstormen, verkent Lars Boom met zijn ploegmaats van LottoNL-Jumbo de Vlaamse kasseien in functie van de komende weken. Ook Niki Terpstra - nochtans zeer aardig op dreef in de Tirreno - verzaakt aan La

Primavera. Een opvallende keuze. Vanmarcke meende vorig jaar voor zijn eerste deelname in Milaan - Sanremo nog ooit te kunnen scoren op de Via Roma. Stybar werd zevende in 2014.

Stybar en Terpstra kunnen zich verstoppen achter het feit dat de plaatsjes bij Quick-Step Floors voor het eerste monument van het jaar zeer duur zijn. En met Dwars door Vlaanderen wacht er woensdag in Waregem ook een mooie WorldTour-wedstrijd.

Het zijn mogelijke argumenten voor hun absentie, maar niet dé hoofdreden. Twee weken voor de Ronde van Vlaanderen en drie weken voor Parijs - Roubaix wil het viertal klassieke coureurs geen risico lopen om door een val hun allesbepal­ende voorjaar te missen. Zeker ook omdat ze alle vier te weinig sprintsnel­heid hebben om in Sanremo op het podium te staan. Milaan - Sanremo is mede door zijn gevaarlijk­e imago vier aanvallend­e smaakmaker­s kwijt, Dwars door Vlaanderen krijgt vier dagen later een aantrekkel­ijker deelnemers­veld.

(Welke) Plaats voor Nainggolan?

Radja Nainggolan zit in de vorm van zijn leven. De bondscoach riep de middenveld­er van AS Roma in november tot ieders verrassing niet op en het is maar de vraag in hoeverre hij van idee is veranderd. De situatie is alleszins nauwelijks veranderd, want Nainggolan vindt nog altijd dat hij in de basis thuishoort. Martinez, die Nainggolan tussen de lijnen niet gediscipli­neerd genoeg vindt, wil hem die garantie niet geven. Afwachten in hoeverre Martinez gas terugneemt.

En er is nog een aspect. Nainggolan speelt bij AS Roma veel dichter tegen de aanvallers aan en komt daarbij in het vaarwater van Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Dries Mertens. Met die spelers de concurrent­ie aangaan, wordt natuurlijk nog moeilijker.

Voorts zijn Steven Defour en Thorgan Hazard nog altijd niet inzetbaar. Mousa Dembélé en Thomas Meunier bleken het voorbije weekend licht geblesseer­d. Indien Meunier niet inzetbaar is, wordt het zoeken naar een vervanger op die rechterkan­t en dat wordt niet makkelijk. Voor het overige zijn in het midden Yannick Carrasco, Marouane Fellaini, Nacer Chadli, Axel Witsel en Youri Tielemans perfect selecteerb­aar. Ook hier keuze te over dus en voorlopig geen reden om er – zoals de laatste keer – veteraan Timmy Simons bij

te halen.

Wie vult de verdedigin­g aan?

In de verdedigin­g blijft de toestand van Vincent Kompany zorgen baren. Hij speelde dit seizoen nog maar in één van zijn amper zeven wedstrijde­nde volle 90 minuten. Zijn laatste match dateert alweer van 28 januari, zijn laatste interland van oktober 2015. Zijn coach bij Manchester City, Pep Guardiola, verklaarde hem fit, maar laat hem niet spelen. Haalt Martinez hem er dan bij? Tegen Nederland in november stond Kompany in de basis, maar hij haakte af tijdens de opwarming.

Christian Kabasele zit niet langer in de selectie bij Watford, Jason Denayer speelt wegens een blessure ook al meer dan een maand niet meer bij Sunderland. Nicolas Lombaerts is licht geblesseer­d bij Zenit, maar hij was er onder Martinez slechts in hoogste nood bij. In november was Luis Pedro Cavanda er ook nog bij, maar die speelt al twee maanden niet meer mee bij Galatasara­y. Voor het overige heeft de bondscoach minder defensieve problemen dan bij de vorige interlands.

Het vaste centrale trio Toby Alderweire­ld-Laurent Ciman-Jan Vertonghen is fit. Minder zorgen dan voorheen en de enige vraag is dus: wie vult deze zekerheden aan? Thomas Vermaelen is terug, maar komt weinig aan spelen toe bij AS Roma.

Leander Dendoncker, in de basis in de laatste interland tegen Estland, is goed bezig bij Anderlecht en zal er ook weer bij zijn. Thomas Foket en Jordan Lukaku blijven in het vizier, terwijl Dedryck Boyata bij Celtic opnieuw basisspele­r is. Bjorn

Engels speelt ook opnieuw bij Club Brugge. Keuze genoeg voor het doorgaans meest kwetsbare compartime­nt in de selectie.

Wie wordt derde keeper?

Thibaut Courtois en Simon Mignolet spelen bij Chelsea en Liverpool wekelijks hun wedstrijd en zijn in perfecte conditie. Het grote vraagteken is wie de derde doelman wordt. Dat is geen levensbela­ngrijke vraag, want die derde keeper is meestal vooral nuttig voor de trainingen en komt zelden aan spelen toe. Het wel interessan­t om weten wie de bondscoach op dit moment de op twee na beste doelman van het land acht.

Sinds het EK en het terugtrede­n van Marc Wilmots is Jean-François Gillet afgevoerd en kwam Matz Sels in de plaats. Op dat moment logisch, maar dat is het al lang niet meer. De gewezen doelman van AA Gent is bij de Engelse tweedeklas­ser Newcastle gedegradee­rd tot derde doelman en het zou niet verbazen dat hij niet wordt opgeroepen.

Roberto Martinez verraste door Colin Coosemans (24, KV Mechelen) en Hendrik Van Crombrugge (23, Eupen) in de voorselect­ie op te nemen. Keeperstra­iner Erwin Lemmens ging vorige week in La Coruña ook kijken hoe het is gesteld met beloftendo­elman Davy Roef. Hij wordt uitgeleend door Anderlecht, maar kwam nog niet aan spelen toe. Het lijkt erop dat de bondscoach aan het zoeken is, maar in principe kan hij niet voorbij aan Koen Casteels, de jongste twee wedstrijde­n weer titularis bij VfL Wolfsburg in de Bundesliga door de heupblessu­re van nummer een Benaglio.

Hoe groot is de leemte achter zekerheid Lukaku?

In aanvallend opzicht is Romelu Lukaku een zekerheid. De afstand tussen hem en de andere spitsen is de voorbije maanden alleen maar groter geworden. Christian Benteke speelt wekelijks bij Crystal Palace, maar doet dat met ups en downs. Zijn laatste goal dateert alweer van zes weken gelden. Michy Batshuayi beperkt zich bij Chelsea, op twee bekerwedst­rijden na, nu al vier maanden tot invalbeurt­en van maximaal zes minuten. Divock Origi speelt meer, maar kan een basisplaat­s bij Liverpool nooit vasthouden. Kevin Mirallas is fit, maar speelt niet altijd bij Everton. Adnan Januzaj had een gesprek met de bondscoach.

De aanvallers zijn paraat, maar aan Romelu Lukaku als onbetwiste titularis hoeft niet te worden getwijfeld.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kan Roberto Martinez nog om Nainggolan heen?
FOTO PHOTO NEWS Kan Roberto Martinez nog om Nainggolan heen?
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Martinez moet enkele knopen doorhakken.
FOTO BELGA Martinez moet enkele knopen doorhakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium