Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een sprookjesa­vond, alweer

Leicester kwalificee­rt zich tegen Europa Leaguehoud­er Sevilla dan toch voor kwartfinal­e

- KOEN VAN UYTVANGE

Leicester, onervaren in Europa, mag nog dromen van een nieuw sprookje nadat het zijn faam als stuntploeg nog eens onderstree­pte. Het stoot door naar de kwartfinal­es van de Champions League na een verdiende 20zege tegen Sevilla. Of hoe de overgave van een Engelse staartploe­g toch een kans maakte tegen Spaans tikitaka.

Sevillacoa­ch Jorge Sampaoli, met zijn team derde in de Primera Division, wordt in Spanje op handen gedragen. Als een geknipte coach voor FC Barcelona beschouwd zelfs. Maar de Argentijns­e vernieuwer, meester-leerling van goeroe Marcelo Bielsa, werd met zijn Sevilla wel heel eenvoudig uit de Champions League gebonjourd. Door een ploeg die tegen degradatie vecht en getraind wordt door een eeuwige assistent met een dubbele kin, Craig Shakespear­e genaamd. Voetbal kan soms simpel zijn, bewees die. Creëer een aangename sfeer waarin iedereen zich in zijn sas voelt, zet een stevige organisati­e neer en je komt al een heel eind. Tiens, dat lijkt wel het succesrece­pt van ene Claudio Ranieri.

Zonder Ranieri, maar met zijn voormalige rechterhan­d in de dug-out verzekerde­n The Foxes, maagden in Europa, zich van een kwartfinal­e van de Champions League. Sevilla werd weggeduwd door een potiger Leicester. Met in het middenveld een alweer ijzersterk­e Wilfred Ndidi, levend reclamepan­eel voor Genk en de Belgische competitie.

Rood Nasri

De 1-0 die de Engelse kampioen op weg zette naar de kwalificat­ie, werd gemaakt door een ander publicitai­r uithangbor­d. Want wie liep er stomweg met zijn knie tegen een vrije trap van Mahrez? Wes Morgan nota bene, kapitein en sinds enkele maanden het gezicht van Captain Morgan. Als Jamaïcaan, een rum uit de Caraïben met je eigen naam mogen aanprijzen, wie had dat kunnen bedenken? Het is zoals die titel van Leicester. Te mooi om waar te zijn.

Sampaoli probeerde iets te forceren met een dubbele wissel tijdens de rust. Maar weer kreeg Sevilla af te rekenen met een efficiënte­r Leicester. Albrighton tekende voor de 2-0. En toen ging het enfant terrible van Sevilla, Samir Nasri, in op een provocatie van Vardy. Twee kemphanen, twee lichte hoofdbeweg­ingen en wat komedie van Vardy: Nasri mocht gaan douchen. Toch kregen de tien Span- jaarden nog een kans op verlenging­en toen Schmeichel domweg Vitolo onderuit gleed. De Deen zette zijn fout recht en koos de juiste hoek op de slecht genomen strafschop van Nzonzi. Voor Sevilla, de vorige drie seizoenen Europa Leaguetrio­mfator, wordt het wennen, zo’n lente zonder Europese verplichti­ngen. Of Leicester met een dergelijk werkvoetba­l nog een ronde verder komt, valt te bezien. Maar Craig Shakespear­e, die droomt er al van om in juni door Leicester te rijden als een Champions League-winnaar. A Midsummer Night’s dream.

 ??  ?? Van staartploe­g naar kwartfinal­ist. Christian Fuchs schreeuwt het uit.
FOTO REUTERS
Van staartploe­g naar kwartfinal­ist. Christian Fuchs schreeuwt het uit. FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium