Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tijdsgebre­k en kinder ziektes

-

Prestaties dit jaar? Die zijn behoorlijk waardeloos. Zelfs in de wedstrijde­n van de Napoleon Games Cup komt de ploeg er helemaal niet aan te pas. In Le Samyn haalde geen enkele renner de finish, in Dwars door WestVlaand­eren deed alleen Stijn Devolder dat. Maar ook in de andere wedstrijde­n bakt de ploeg er weinig tot niets van. Met Timothy Dupont als exponent. De zegekoning van vorig jaar haalde tot dusver een keer de top vijftig, in de eerste rit van de Ster van Bessèges.

Groot verschil met vorig jaar? Een heel groot verschil. Toen was Veranda’s Willems, als continenta­al team, nog de revelatie van het seizoenbeg­in en kleurde het zelfs mee het wedstrijdv­erloop van de Omloop Het Nieuwsblad. Nokere Koerse was een jaar geleden al de tweede zege van Timothy Dupont en de derde van de ploeg.

Wat zeggen ze zelf? “We panikeren absoluut niet”, zegt algemeen mana- ger Ivan De Schamphela­ere. “Ja, er is een verschil met vorig jaar. Maar dat wijt ik vooral aan tijdsgebre­k en kinderziek­tes. We hebben vorig jaar tot het bittere eind met man en macht moeten werken om circa 2,5 miljoen euro bij mekaar te krijgen om de stap van continenta­al naar procontine­ntaal te kunnen zetten. Uiteindeli­jk is dat gelukt. Maar dat heeft tijd gekost. En dat voelen wij. Een voorbeeld: we hadden pas op 5 december de sleutels van onze service course (uitvalsbas­is

van de ploeg, red.). En op 1 januari moest Wout van Aert al in het shirt van de ploeg aan de bak. Dat is amper drie weken. Uiteraard krijg je dan kinderziek­tes. Ook op technisch vlak. Mochten we de ploeg twee maanden eerder rond gehad hebben, dan zouden die ziektes ook twee maanden eerder – begrijp: vóór de seizoensta­rt – weggewerkt geweest zijn. Maar dat kan je niemand verwijten. Integendee­l, de jongste weken hebben onze materiaals­ponsors zelfs mensen uit China en Amerika laten overvliege­n om alles op te lossen. En het raakt ook opgelost. Je zal zien: straks zijn de resultaten weer als vanouds. Want, laat dat duidelijk zijn, conditione­el kan je de renners totaal niets verwijten.”

Wat zeggen wij? Zouden de technische problemen met de fiets werkelijk alles kunnen verklaren? Feit is dat Veranda’s Willems vorig jaar als continenta­al team uitzonderl­ijk goed presteerde. Zeg maar: boven zijn gewichtskl­asse bokste. Alles zat mee. Met die eindeloze zegereeks van Dupont als beste bewijs. Vandaag verkeert de ploeg niet langer in die staat van genade, en bokst zelfs onder haar gewichtskl­asse. Het doet het verschil met vorig jaar alleen maar groter ogen. Plus: door de switch naar procontine­ntale status loopt de ploeg meer in de kijker en rijdt ook een moeilijker programma. Het is nu eenmaal makkelijke­r scoren in de Ronde van Normandië dan in de Driedaagse van De Panne - Koksijde.

(wvo)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Timothy Dupont: voorlopig niks.
FOTO PHOTO NEWS Timothy Dupont: voorlopig niks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium