Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opleidings­jaar

-

Prestaties dit jaar? Sport Vlaanderen-Baloise haalde tot nog toe een tiental keer de top tien. Vaste waarde Bert Van Lerberghe zorgde voor het beste resultaat met een derde plek in Parijs - Troyes afgelopen weekend.

Groot verschil met vorig jaar? Niet eens. Ook vorig jaar behaalde toen nog Topsport Vlaanderen slechts twee overwinnin­gen. En ook toen was er sprake van een overgangsj­aar. Vooral het verschil met de seizoenen daarvoor is groot want de drie voorafgaan­de jaren haalde de ploeg steeds minstens acht overwinnin­gen. Met 2015 als uitschiete­r toen Wallays de overwinnin­g pakte in Dwars door Vlaanderen en Van Hecke Belgisch kampioen werd.

Wat zeggen ze zelf? “We mogen niet klagen. We hebben een heel goe- de Ronde van Oman gereden. We behaalden al enkele toptienpla­atsen en reden in het openingswe­ekend in beeld met Van Hecke en Farazijn”, zegt sportdirec­teur Hans De Clercq. “Vorig jaar hadden we misschien wel al een overwinnin­g op ons palmares staan, maar voor ons is er geen druk omdat die zege voorlopig uitblijft. We zijn een opleidings­ploeg en we verliezen elk jaar onze beste renners. We trekken dan beloften aan.”

Volgens De Clercq is er sprake van een iets mindere lichting. “Toen hadden we met Van Asbroeck, Waeytens, Wallays, Theuns, Naesen en Lampaert een sublieme lichting. We hebben twee jaar boven onze stand geleefd en dat was leuk, maar nu zijn we afhankelij­k van het talent dat we hebben. Dit seizoen is een bouwjaar en we werken toe naar 2018-2019.”

Wat zeggen wij? Er zijn wel wat verzachten­de omstandigh­eden. Sport Vlaanderen zit gewoonweg met een jonge ploeg en die jongens moeten tijd krijgen om te groeien. De voorbije jaren moest Sport Vlaanderen maar liefst zestien renners laten gaan en die worden dan vervangen door beloften die alles nog moeten bewijzen: er zijn zes neoprofs en vijf tweedejaar­sprofs in het team, wat de gemiddelde leeftijd op net geen 23 jaar brengt. Niettemin: een nieuwe Theuns, Wallays of Naesen kan de ploeg wel gebruiken. Zelfs voor een opleidings­ploeg zijn resultaten niet onbelangri­jk. Als Van Lerberghe, Lietaer, Sprengers en Capiot de stap naar een WorldTourp­loeg willen zetten, zal constant gepresteer­d moeten worden.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Van Lerberghe.
FOTO PHOTO NEWS Van Lerberghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium