Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kim Ruell pakt brons na dappere race

- (basp)

Kim Ruell veroverde zondag brons op het BK korte cross in Wachtebeke. De Antwerpena­ar leek even op weg maar goud, maar in de laatste rechte lijn sprintten winnaar Ali Hamdi en Wesley De Kerpel hem nog voorbij.

157 lopers doken het veld in voor de korte cross (3000 m), traditione­el de laatste wedstrijd van het BK. De favorieten keken wat naar elkaar. Niemand nam echt initiatief in de beginfase. Tot Ruell het welletjes vond en een stevige versnellin­g plaatste. De Antwerpena­ar begon met een twintigtal meter voorsprong aan de laatste beklimming van de steile helling. Maar in de laatste hectometer­s zoefden eerst Ali Hamdi (goud in 9’38) en daarna Wesley De Kerpel (zilver in 9’40), Ruell (brons in 9’41) nog voorbij. Vorig jaar pakte Ruell nog brons in de lange veldloop op het BK. Dankzij zijn derde plaats in Wachtebeke eindigt hij op de derde plek in de Crosscupst­and van de korte cross. Ook Berchemnaa­r Nikolaï Saké (achtste) en Kalmthoute­naar Sebbe Francken (negende) haalden de top tien in de korte cross.

Bij de vrouwen pakte provinciaa­l kampioene korte cross Kaat Vermeulen het brons in de korte cross. Vorig jaar viel de Herenthout­se op het BK korte cross nog uit met een zware blessure.

Louis Vanroy pakt zilver

Louis Vanroy (ABES) behaalde op het BK veldlopen in Wachtebeke zilver bij de tweedejaar­scadetten (geboorteja­ar 2002). Hij overtrof zijn stoutste verwachtin­gen en finishte na 9’41 crossen op twee seconden van winnaar Tibo Vandenbrou­cke.

“Dat ik zilver zou pakken, had ik niet verwacht”, bekende de atleet van ABES. “Ik kan nooit zo goed uit de voeten op omlopen met zand en modder. Maar hier ging het plots wel goed, terwijl ik niet dacht dat het podium erin zou zitten. De twee mannen naast me op het podium, waren op het VK cross, waar ik brons pakte, veel sterker. Maar ik voelde me goed en probeerde sneller en sneller te gaan.”

Het is niet de eerste keer dat Vanroy het podium haalt op het BK. “Ik ben ook al een keer tweede en een keer derde geweest bij de miniemen. Vorig jaar was ik er niet bij op het BK. Vroeger heb ik een tijd voetbal gespeeld bij Lyra in vierde klasse, maar ik ben gestopt met voetballen om me volledig op het atletiek toe te leggen.”

Bij de eerstejaar­s (geboorteja­ar 2003) snelde Noah Konteh (OLSE Merksem) naar het brons. Hij nam van bij de start het initiatief om de wedstrijd hard te maken. Dat loonde. Met een kopgroepje kon hij afstand nemen van de rest. “Ik loop niet graag in tweede positie en vind het aangenamer om de kop te nemen. Ik maak graag zelf de wedstrijd”, vertelde Konteh. “In de laatste ronde moest ik de andere twee laten gaan, maar ik probeerde de afstand op de tweede zo klein mogelijk te houden. Ik deed er alles aan om zo dicht mogelijk bij de tweede te blijven. Zo kon ik mijn derde plaats vasthouden.”

De Vlaamse kampioen cross was bijzonder blij met brons. “Dat ik een medaille zou pakken, had ik totaal niet verwacht. Mijn doel was om de top vijf te halen. Dit is een van de mooiste prestaties uit mijn carrière, samen met mijn Vlaamse titel. Ik ben echt heel blij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium