Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Wonder woman’ kan Yahoo! niet redden

Marissa Mayer vertrekt met premie van 23 miljoen dollar

- KRISTOF SIMOENS

Marissa Mayer, de topvrouw van Yahoo!, stapt eind dit jaar op, zodra de overname door telecomreu­s Verizon rond is. Al zal ze daar geen boterham minder voor moeten eten: ze heeft recht op een ‘gouden parachute’ van 23 miljoen dollar.

Vijf jaar geleden werd ze nog ingehaald als de redder in nood. Maar binnenkort is het liedje van de ‘wonder woman’ van Silicon Valley uitgezonge­n. Al krijgt Marissa Mayer, die bij Yahoo! de voorbije vijf jaar zo’n 78 miljoen dollar verdiende, wel een troostprij­s van 23 miljoen dollar mee. Niet slecht, want ze reed een verre van feilloos parcours.

Het begon allemaal als een sprookje. Met een ingenieurs­diploma van het prestigieu­ze Stanford op zak, kan Marissa in 1999 aan de slag bij liefst veertien bedrijven. Ze kiest voor een dan nog onbeduiden­de start-up, Google. Ze wordt er de twintigste werknemer en de eerste vrouwelijk­e ingenieur. De razend ambitieuze Marissa ontpopt zich tot de rijzende ster – wat haar de bijnaam ‘Googirl’ oplevert – en begint en passant een relatie met haar baas, medeoprich­ter Larry Page. De relatie zou stuklopen op haar onstuitbar­e am- bitie. Bij Google supervisee­rt Marissa onder meer de lancering van Gmail en Google Maps. En dat blijft niet onopgemerk­t. Ze mag zich stilaan opmaken voor een droomtrans­fer.

Hoop in bange dagen

In 2012 is het zover: Mayer wordt CEO van Yahoo! De gewezen internetpi­onier heeft door de opkomst van Google en Facebook flink wat van zijn pluimen verloren: van de beurswaard­e van 125 miljard dollar in 2000 blijft nog amper 20 miljard over.

De poster girl haalt meteen de bezem door het bedrijf. Yahoo! ontdekt de smartphone als reclamemed­ium, lanceert een videoplatf­orm en doet de ene overname na de andere. In anderhalf jaar tijd draait Mayer er 3 miljard dol- lar door. Maar de broodnodig­e kentering komt er niet, de omzet blijft dalen en de winst keldert.

Intern groeit de kritiek. De CEO wordt een gebrek aan visie en een hardvochti­ge leiderscha­psstijl verweten, maar Mayer ligt er niet wakker van. Datzelfde jaar nog organiseer­t ze een megafeest voor de twintigste verjaardag van Yahoo! Volledig in het thema van The

Great Gatsby. Na die party, die miljoenen dollars heeft gekost, vergelijkt de

New York Post haar met Marie-Antoinette, de spilzieke en verguisde laatste koningin van Frankrijk.

Hoogmoed komt voor de val. In september 2016 lekt uit dat hackers in 2013 en 2014 de gegevens van honderddui­zenden gebruikers in handen hebben gekregen. Wanneer een onafhankel­ijk onderzoek besluit dat de leiding van Yahoo! de crisis slecht heeft beheerd, laat Mayer weten af te zien van haar jaarlijkse bonus (ongeveer 1,9 miljoen euro) en die onder de medewerker­s te verdelen. Voor het in een overname geïnteress­eerde Verizon het sein om nog eens hard op de onderhande­lingstafel te kloppen en een korting van 350 miljoen dollar te versieren. De telecomreu­s zal Yahoo! uiteindeli­jk inlijven voor amper 4,5 miljard dollar.

 ?? FOTO REUTERS ?? Marissa Mayer.
FOTO REUTERS Marissa Mayer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium