Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands­e verkiezing­en: geen spoor van Nexit

Vandaag gaan de Nederlande­rs naar de stembus. Wat is het belang van deze verkiezing­en in de Europese context?

- Peter Bursens Professor politieke wetenschap­pen, Universite­it Antwerpen

Vandaag kiest Nederland een nieuw parlement onder overweldig­ende internatio­nale belangstel­ling. De verkiezing van Donald Trump, de Brexit en de opkomst van radicaalpo­pulistisch­e partijen in Europa hebben de camera’s gericht op de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Over de toekomstig­e positie van Nederland in de Europese Unie wordt volop gespeculee­rd: zit er een Nexit aan te komen? Het antwoord is eenvoudig: Nederland zal het Britse voorbeeld van de Brexit niet volgen, zelfs niet bij een eclatante overwinnin­g van Wilders. En daar zijn meerdere redenen voor.

Slechts 15 à 20% tegen Europa

Ten eerste vertegenwo­ordigen de partijen die het EU-lidmaatsch­ap willen behouden of zelfs versterken (VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA) in de peilingen ongeveer 60% van de stemmen. Daarnaast zijn de partijen die zich eurokritis­ch noemen (zoals SP en de protestant­se partijen) ook nog eens goed voor 15% van de stemmen. Deze partijen willen een radicaal andere Europese Unie, maar stellen het lidmaatsch­ap noch de EU zelf in vraag. Belangrijk is vooral dat enkel de PVV (gepeild op ongeveer 15%) en het Forum voor Democratie (gepeild op 1%) uitdrukkel­ijk gewonnen zijn voor een Nexit.

Het zijn ‘maar’ peilingen en ruim een derde van de kiezers is nog onbeslist. Ook de aanslepend­e ruzie met Turkije kan nog verschuivi­ngen veroorzake­n. Maar zelfs als de peilingen er stevig naast zitten, dan nog zal de Tweede Kamer slechts bevolkt worden door maximaal 15% à 20% antiEU-parlements­leden. Dat is niet meteen een gunstige uitgangspo­sitie voor antiEU-partijen om de discussie over een

Nexit aan te vangen.

EU afwezig in campagne

Ten tweede heeft huidig premier Mark Rutte eerder deze week nogmaals herhaald dat hij geen enkele vorm van samenwerki­ng met de PVV ziet zitten. En zelfs indien de kiezer de kaarten zo schudt dat regeringsd­eelname van de PVV nodig is om een meerderhei­d te vormen (of te gedogen, zoals enkele jaren geleden), dan nog is het zeer onwaarschi­jnlijk dat een Nexit in beeld komt.

In tegenstell­ing tot wat we zouden verwachten, was de EU de afgelopen maanden grotendeel­s afwezig in de campagne. Die draaide helemaal rond de figuur van Wilders zelf en in mindere mate rond de

standpunte­n van Wilders. Die speelde het EU-lidmaatsch­ap slechts sporadisch uit. Hij weet immers dat hij met andere standpunte­n (zoals rond terrorisme en veiligheid, anti-islam en tegen migratie) veel meer kiezers kan overtuigen. De hoger opgeleide Wilders-kiezers (zoals ondernemer­s) zijn immers niet altijd gekant tegen EU-lidmaatsch­ap.

Nog belangrijk­er is dat opinieonde­rzoek heeft uitgewezen dat een meerderhei­d van de Nederlands­e burgers voorstande­r is van samenwerki­ng in EU-verband. Zoals in alle landen staan verscheide­ne groepen van kiezers (bijvoorbee­ld milieuacti­visten en vakbonden) erg kritisch tegenover bepaalde aspecten van de Europese politiek (zoals het klimaatbel­eid of het economisch­e beleid), maar de EU zelf wordt door een grote meerderhei­d van de bevolking hoegenaamd niet in twijfel getrokken. Een nuchtere en rationele kijk haalt de bovenhand.

De meeste Nederlande­rs lijken te beseffen dat zij in een klein land wonen dat het zich niet kan veroorlove­n om op zichzelf terug te plooien. Nederland is voor zijn veiligheid afhankelij­k van samenwerki­ng in Europees verband. Nog meer doorslagge­vend is de wetenschap dat het economisch­e zelfmoord is voor een exportland als Nederland om de grenzen te sluiten en uit de Europese eenheidsma­rkt te stappen. Ook bij veel Britten begint het stilaan te dagen dat je niet tegelijk de grenzen kan sluiten voor mensen en open houden voor handel.

Betekent dit alles dat Nederland, zoals pakweg twintig jaar geleden, weer de eu- rofiele kant uitgaat? Uiteraard niet. Ook de partijen die het lidmaatsch­ap steunen, doen dit veelal om pragmatisc­he redenen. De EU levert voordeel op voor Nederland, maar daarom hoeft de Nederlande­r nog niet van de EU te houden.

Deze houding zal nog meer het geval zijn na de stevige diplomatie­ke rel tussen Nederland en Turkije. Hoewel het heel begrijpeli­jk is van de EU en de andere lidstaten om niet volop achter de Nederlands­e aanpak te gaan staan (er staat een vluchtelin­gendeal met Turkije op het spel), wordt het gebrek aan openlijke solidarite­it vanuit ‘Brussel’ toch als een beetje laf ervaren.

En de Frexit?

Ook al haalt Wilders vandaag hooguit 15% van de stemmen, de Nederlands­e regering zal zijn hete adem in de nek blijven voelen. Daarom zal ze de Europese Unie, zoals het Nederlande­rs eigen is, heel zakelijk maar welwillend blijven benaderen. Zo’n ‘eurorealis­tische’ houding is nog wat anders dan een Nexit.

Maar ook al zal de score van Wilders nauwelijks gevolgen hebben voor de Nederlands­e positie, geheel irrelevant voor de rest van Europa is het ook weer niet. Over goed twee maanden volgen presidents­verkiezing­en in Frankrijk. Een heel sterke score van Wilders kan Marine Le Pen wind in de zeilen blazen. Het Front National is niet alleen voorstande­r van een Frexit, het heeft er een campagnepu­nt van gemaakt, én het speelt volgens andere verkiezing­sregels… Wordt vervolgd.

 ?? FOTO REUTERS ?? De Nederlands­e premier Mark Rutte op een Europese top in Brussel.
FOTO REUTERS De Nederlands­e premier Mark Rutte op een Europese top in Brussel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium