Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Akkoord is lasagne met vier lagen”

Oosterweel: Vlaamse regering reserveert 1 miljard euro voor eerste investerin­gen in overkappin­g Antwerpse Ring

- LEX MOOLENAAR

Een lasagne met vier lagen. Dat appetijtel­ijke beeld gebruikte intendant Alexander D’Hooghe gisteren om het akkoord over Oosterweel te duiden. Dat smaakt naar meer.

De lasagne die de intendant ons voorschote­lt, bestaat uit vier lagen.

Eén: de overkappin­g van de

Ring. Daarvoor is een wedstrijd uitgeschre­ven. Een jury zal kiezen uit de voorstelle­n. En in die jury zijn de burgerbewe­gingen vertegenwo­ordigd. Maar uiteindeli­jk zal het politiek stuurcomit­é de definitiev­e keuzes maken.

Twee: de Ring wordt gesloten met de Oosterweel­verbinding. Het BAM-tracé blijft uiteindeli­jk overeind. Maar hoe? Dat wordt nog bestudeerd. Wellicht wordt Oosterweel een ‘Oosterweel light’, mogelijk met minder rijstroken.

Drie: de noordelijk­e bypass. Die moet zo veel mogelijk verkeer van de Ring weghalen, vooral op de as van west naar oost. Die route leidt van de rotonde in Wommelgem via de Tijsmanstu­nnel en Liefkensho­ektunnel naar het Waasland. Cruciaal is de verbinding via de nieuwe weg A102 tussen Wommelgem en Ekeren. Die loopt op de oude reservatie­strook van vijftig jaar geleden voor de Grote Ring. Wordt de A102 helemaal ondertunne­ld? Jawel, zegt de overheid. Wordt dat een geboorde tunnel of een zogenaamde cut-and-cover? Daarover lopen de verklaring­en nog uiteen. Is er een timing? Nee, die moet nog worden uitgewerkt.

Vier: de modal shift. Alle partijen verbinden zich ertoe dat de mobiliteit in Antwerpen tegen 2030 moet worden verdeeld in 50% autoverkee­r en 50% andere verkeersmo­di, zoals openbaar vervoer, fiets, watertrans­port, enzovoort. Dat is een bijzonder grote ambitie.

Routeplan 2030

Na het Masterplan 2020 wordt er een nieuw masterplan gemaakt voor de Antwerpse mobiliteit: het Routeplan 2030. Ditmaal gaat het om een ‘Toekomstve­rbond’ samen met de burgerbewe­gingen. De succesvoll­e acties rond Oosterweel krijgen een vervolg in een ‘werkgemeen­schap’ die structuree­l is. Dit betekent dat alle grote projecten op het vlak van mobiliteit in de toekomst zullen passeren in een nieuwe structuur.

Wat betekent dit? In de toekomst zullen grote projecten worden behandeld door een regioraad voor de vervoersre­gio Antwerpen. Daarin zullen naast de stad ook een dertigtal gemeenten worden vertegenwo­ordigd. De structuur van dat overleg wordt de komende maanden verder uitgewerkt.

Cadeau van één miljard

De Vlaamse regering wil duidelijk maken dat het haar ernst is met haar engagement voor het nieuwe akkoord. Daarom kondigde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts gisteren aan dat de regering 1 miljard euro reserveert voor de eerste investerin­gen in de overkappin­g van de Ring.

Voorafgaan­d zullen de Antwerp-

se actiegroep­en hun klachten bij de Raad van State laten vallen. Die klachten legden tot nu toe een zware hypotheek op het proces. Die last lijkt weg te vallen, al is het nog niet duidelijk of ook de klacht van de gemeente Zwijndrech­t door het nieuwe akkoord wegvalt.

Nee, zeker niet. Voor de komende maanden is er een stappenpla­n opgesteld. Eerst moeten de afspraken worden vastgelegd waardoor de actiegroep­en hun klachten bij de Raad van State intrekken. Daarna zullen de nieuwe samenwerki­ngsverband­en worden opgericht.

En dan zijn er nog talloze vragen. In welke volgorde worden de projecten van het nieuwe Routeplan uitgevoerd? Zal er na de aanleg van de Oosterweel­verbinding nog wel geld zijn voor de A102, de tweede Tijsmanstu­nnel en alle andere ambitieuze projecten die nu met veel enthousias­me zijn voorgestel­d? Zullen ook de volgende Vlaamse regeringen mee willen in dit peperdure investe-

ringsproje­ct voor de grote Antwerpse regio? En zijn de plannen voor een brede Antwerpse vervoersre­gio met dertig gemeenten niet topzwaar?

The proof of the pudding is in the ea

ting, zo luidt het gezegde: de praktijk zal het leren. In elk geval is er na bijna twintig jaar oorlog rond de Antwerpse mobiliteit een grote wil om samen met alle betrokken partijen tot een oplossing te komen.

Is alles nu opgelost?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium