Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oosterweel: koester de baby

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be @LexMoolena­ar

s er nu geschieden­is geschreven in de saga van Oosterweel? Afgaand op het grote aantal politici dat gisteren aanwezig was op de voorstelli­ng van het nieuwe akkoord, zouden we moeten zeggen: zeker wel. Maar als we teruggaan in onze eigen herinnerin­gen aan alle eerdere ‘historisch­e akkoorden’ waarover we de voorbije twee decennia als journalist verslag hebben uitgebrach­t, willen we toch even dimmen. Eerst zien en dan geloven. De contouren van het nieuwe akkoord ogen mooi, maar er is nog veel te veel dat verder moet worden uitgewerkt, we zien nog niet in welke volgorde de ambitieuze plannen zullen worden uitgevoerd, de financieri­ng blijft een vraagteken, enzovoort.

Zo, dat waren de kritische kanttekeni­ngen. En nu het goede nieuws. Na twintig jaar van oorlog in de loopgraven hebben de politieke partijen aan de macht en de verstandig­e burgerbewe­gingen elkaar gevonden in een akkoord. Die deal is geen halfslacht­ig compromis, maar lijkt een voldragen oplossing voor de onverdraag­bare Antwerpse situatie. Een oplossing waarin mobiliteit en leefbaarhe­id elkaar vinden. Mooi.

Bovendien zijn er mooie perspectie­ven voor de toekomst gecreëerd. Voortaan zullen burgers actief worden betrokken bij de besluitvor­ming over grote projecten. Dat is nieuw in Vlaanderen. En het is een uitstekend idee om slepende kwesties in de kiem te smoren. Zeer democratis­ch ook, want zijn wij niet allen voorstande­r van een stelsel waarin de heersende krachten zo dicht mogelijk bij de burger staan?

Nu moeten we nog even afwachten wat de triomfante­lijke sfeer van gisteren in de perszaal van de Vlaamse regering op het Martelaars­plein in Brussel concreet teweegbren­gt. Denk vooral niet dat de files in Antwerpen morgen opgelost zullen zijn, want de voorgestel­de plannen reiken zeer ver in de tijd. De Oosterweel­verbinding zal in het beste geval pas klaar zijn in 2024. De feestelijk­e opening van de A102 tussen Ekeren en Wommelgem zal ik als journalist van bijna zestig jaar niet meer bijwonen in mijn actieve carrière. En de volledige overkappin­g van de Ring is wellicht iets voor mijn nageslacht.

Er kunnen ook nieuwe regeringen komen die andere zaken beslissen. Maar niettemin heeft de olifantend­racht van Oosterweel onze Vlaamse gemeenscha­p toch veel geleerd. En het is een grote verdienste van de regering en de burgerbewe­gingen dat ze onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe bereid zijn gebleken om lessen te leren.

Er is gisteren een kind gebaard met vele moeders en vaders. Laten we hopen dat ze hun kind de komende jaren samen koesteren. Want het gezin is toch de hoeksteen van onze samenlevin­g, nietwaar?

I

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium