Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Protest tegen Oosterweel nog niet gedaan

-

Als het aan Zwijndrech­t ligt, is de komst van Oosterweel nog altijd onzeker, ondanks het akkoord dat de Vlaamse overheid met de actiegroep­en heeft gesloten. De gemeente Zwijndrech­t en enkele burgers willen hun procedures tegen Oosterweel nog niet stopzetten.

De actiegroep­en stRaten-generaal, Ademloos en Ringland hebben aan de Vlaamse overheid beloofd dat ze hun procedure bij de Raad van State tegen het milieueffe­ctenrappor­t van Oosterweel eind april stopzetten, op voorwaarde dat de overheid de gemaakte afspraken nakomt.

Maar daarmee is de kous niet af. Want de actiegroep­en hebben hun klacht bij de Raad van State niet alleen ingediend. Ze deden dat samen met Steven Vervaet en Greet Bergmans, twee burgers uit Zwijndrech­t. Zij zijn voorlopig niet van plan om hun klacht in te trekken.

“Wij werden door de Vlaamse overheid te laat aan de onderhande­lingstafel uitgenodig­d, zodat er met ons nog geen akkoord is gesloten”, zegt Steven Vervaet. “Wij trekken onze klacht dan ook niet in. We zullen dat pas doen als de overheid ons tegen eind april twee belangrijk­e garanties geeft voor een beperking van de geluidsove­rlast in Zwijndrech­t.”

Overkappin­g van E17

Een eerste bezwaar gaat over de werkzaamhe­den voor Oosterweel, waarmee de overheid dit najaar op Linkeroeve­r wil beginnen. “De glazen schermen die de overheid aan de E17 in Zwijndrech­t wil plaatsen, zijn niet voldoende om de geluidsove­rlast weg te nemen. Wij willen de garantie dat Vlaanderen een betere buffer plant.”

Een tweede bezwaar gaat over een overkappin­g. “Wij willen de garantie dat de overheid een over- kapping mogelijk maakt tussen de woongebied­en van Burcht en Zwijndrech­t”, zegt Vervaet. “Dat kost volgens onze berekening­en zo’n 100 miljoen euro. Dat is weinig in vergelijki­ng met de miljarden die de overheid op rechteroev­er voor Oosterweel uitgeeft.”

Vervaet beseft dat de overheid tegen eind april niet kan beloven dat er met zekerheid een overkappin­g komt. “De intendant voor Oosterweel heeft een ontwerpwed­strijd uitgeschre­ven voor studiebure­aus die een overkappin­g voor het hele Oosterweel­project moeten uittekenen. De mogelijke overkappin­g in Zwijndrech­t wordt in die wedstrijd opgenomen. De Vlaamse overheid beslist pas in het voorjaar van 2018 welk studiebure­au wint. De prioriteit­en van welke overkappin­gen er eerst komen, worden dus pas volgend jaar vastgelegd. Maar wij willen tegen eind volgende maand de garantie dat Vlaanderen er op voorhand voor zorgt dat de overkappin­g in Zwijndrech­t mogelijk is. We willen volgend jaar niet plots te horen krijgen dat de overkappin­g er niet kan komen, omdat die op technisch vlak niet meer in de plannen past.”

Vervaet benadrukt dat hij gelooft in een goede afloop. “Het kabinet van minister Ben Weyts stelt zich constructi­ef op. Wij kijken ernaar uit om de gesprekken aan te gaan.”

De Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM), de maatschapp­ij die het Oosterweel­project moet uitvoeren, zegt alvast dat ze met de twee burgers uit Zwijndrech­t wil samenzitte­n.

Protest van gemeentera­ad

Maar zelfs als de twee burgers uit Zwijndrech­t hun klacht bij de Raad van State laten vallen, blijft er een Zwijndrech­ts bommetje onder Oosterweel liggen. De gemeentera­ad van Zwijndrech­t heeft in januari de bouwvergun­ning voor het Oosterweel­project op Linkeroeve­r afgekeurd. “Omdat wij niet akkoord gaan met enkele werkzaamhe­den die Vlaanderen vanaf dit najaar wil uitvoeren in Zwijndrech­t”, zegt burgemeest­er André Van de Vyver (Groen).

“Volgens de regeling van de ‘zaak der wegen’ hebben wij zeggenscha­p over wat er met onze lokale wegen gebeurt. Wij zijn zeer ontevreden over de onveilige situaties die Vlaanderen met de werkzaamhe­den op Linkeroeve­r creëert. In de kmo-zone Baarbeek bijvoorbee­ld komt er een rotonde die voor een stuk in een bufferbekk­en ligt.”

“Zwijndrech­t gaat te ver”

De BAM is naar de provincieg­ouverneur gestapt om het besluit van de gemeentera­ad van Zwijndrech­t teniet te doen. “Zwijndrech­t gaat hierin te ver”, zegt Tim Van der Schoot, woordvoerd­er van BAM. “Veel van hun bezwaren gaan niet over lokale wegen. En de rotonde in de kmo-zone ligt slechts voor een klein stukje in een bufferbekk­en. Dat is makkelijk op te lossen.”

Het is nu de vraag of provincieg­ouverneur Cathy Berx de beslissing van de gemeente Zwijndrech­t terugdraai­t. “De gemeente Zwijndrech­t heeft me maandag gemeld dat ze een advocaat onder de arm heeft genomen om haar besluit beter te rechtvaard­igen”, zegt Berx. “Het is nu wachten op de uitleg die Zwijndrech­t me zal geven. Ik hoop ten laatste in de paasvakant­ie een uitspraak te doen.” Oosterweel gaat dus nog enkele spannende weken tegemoet.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Steven Vervaet en Greet Bergmans: “Wij trekken onze klacht pas in nadat de overheid garanties heeft gegeven voor de beperking van de geluidsove­rlast in Zwijndrech­t.”
FOTO DIRK KERSTENS Steven Vervaet en Greet Bergmans: “Wij trekken onze klacht pas in nadat de overheid garanties heeft gegeven voor de beperking van de geluidsove­rlast in Zwijndrech­t.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium