Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet verwacht dat ik nog zou slagen”

Oosterweel: Intendant Alexander D’Hooghe weet water en vuur te verzoenen

-

Intendant Alexander D’Hooghe is geslaagd in zijn opdracht. Toen hij kwam, was er nochtans scepsis. Wat kon een intendant nog veranderen aan een twintig jaar oud conflict? Maar Alexander D’Hooghe kon de politici en actiegroep­en, die al jaren een bitsige strijd voeren, verzoenen en vond het ultieme compromis.

Zichtbaar opgelucht stond hij gisteren na de persconfer­entie buiten een sigaretje te roken. Een van zijn laatste, want Alexander D’Hooghe heeft plechtig beloofd dat hij zou stoppen met roken als hij in zijn opdracht zou slagen. “Toen ik die belofte maakte, dacht ik eerlijk gezegd dat de kans klein zou zijn”, lacht hij.

Tijdens de voorstelli­ng van het akkoord werd hij alom geprezen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts noemde hem “de vader van dit akkoord”, voordat hij zichzelf als politicus corrigeerd­e: “Althans, één van de vaders.”

Pendelen tussen Boston en A

Het idee om een onafhankel­ijke intendant aan te stellen voor de overkappin­g van de Antwerpse Ring, kwam enkele jaren geleden van Peter Vermeulen, de geestelijk­e vader van Ringland.

Dat de Vlaamse regering inging op dat voorstel, is van cruciaal belang gebleken. Dat de keuze twee jaar geleden op Alexander D’Hooghe viel, was minder verrassend.

De 44-jarige architect en stedenbouw­kundige, die opgroeide in Grimbergen, heeft al een mooie carrière op zijn palmares. Na studies in Leuven, Delft en Harvard, werkte hij projecten uit op vrijwel alle continente­n.

Anno 2017 is D’Hooghe hoogleraar aan het wereldverm­aarde Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) in Boston en leidt hij er het Center for Advanced Urbanism. Nadat de orkaan Sandy grote verwoestin­gen had aangericht op de oostkust van de VS, voerde het MIT de regie van het succesvoll­e project Rebuild by de

sign in New Jersey, waarbij de bevolking nauw werd betrokken.

Diezelfde principes wilde D’Hooghe ook toepassen toen hij in januari 2016 begon aan zijn

ALEXANDER D’HOOGHE

Intendant overkappin­g Ring “Ik moet nu stoppen met roken. Dat heb ik beloofd als in mijn opdracht zou slagen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium