Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stembussen puilen uit

-

Bijna 13 miljoen stemgerech­tigde Nederlande­rs konden gisteren tot 21u stemmen met het rode potlood – nergens elektronis­ch – in meer dan 9.000 stembureau­s, bemand door 70.000 mensen. Door de grootte van de stembrieve­n en de hoge opkomst moesten die hier en daar de stembussta­mper bovenhalen.

De Nederlande­rs konden zelfs stemmen in stations, op luchthaven­s en op de onbewoonde Marker Wadden. Er waren meer dan 27.000 stemhokjes, maar zelfs dat bleek in de loop van de middag niet genoeg. Op diverse plekken werden hokjes bijgeplaat­st. Amsterdam liet voor alle zekerheid ook 25.000 stembiljet­ten bij drukken.

Die stembiljet­ten belandden uiteindeli­jk in 13.000 stembussen. Die moesten, mede door de opkomst, al vroeg op de dag aangestamp­t worden. ‘Stemmen stampen’ is folklore in Nederland. Goed voorbereid­e stembureau­s hebben daar alaam voor in de vorm van een stemmensta­mper. Elders werd het met de voeten gedaan. Normaliter mag een stembus niet geopend worden voor het sluiten van het stembureau. Maar nood breekt wet.

Dat het aanstampen snel nodig was, lag ook aan de omvang van het stembiljet. Veel kiezers worstelden met het enorme ding dat de kandidaten­lijsten van achtentwin­tig partijen kon omvatten (niet alle partijen deden in elke kieskring mee). Het document dat in het nauwe stemhokje openen dichtgevou­wen diende te worden, bleek moeilijk te manipulere­n. “Even handig als een landkaart”, “mijn tafellaken is kleiner”, “het lijkt op behangen”, waren enkele opgevangen opmerkinge­n.

Na alle ophef in de aanloop verliep de stembusgan­g vlekkeloos. In Amsterdam vroeg de burgemeest­er om in een stembureau in een moskeegebo­uw de Turkse vlaggen te verwijdere­n. Dat gebeurde onmiddelli­jk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium