Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die mensen geven niets om dieren”

-

Boze baasjes die zieke hond kochten eisen sluiting van Boechoutse broodfokke­r Puppy House

In Antwerpen is het proces begonnen tegen dierenzaak Puppy House in Boechout en haar zaakvoerde­rs. Honderden te jonge en soms zelfs zieke puppy’s uit OostEuropa werden verkocht aan onwetende kopers.

Een zevental gedupeerde­n kwam gisteren opdagen in het Antwerpse justitiepa­leis. Ze kochten allemaal een zieke puppy bij Puppy House in Boechout, het vroegere Dierenplez­ier. De meeste hondjes overleden kort na de aankoop. Vermoedeli­jk werden ze te snel bij hun moeder weggehaald en waren ze te zwak om vervoerd te worden. Hun baasjes hopen niet alleen op een schadeverg­oeding, ze eisen een duidelijk signaal van het gerecht: Puppy House moet onherroepe­lijk dicht én de zaakvoerde­rs mogen nooit meer met dieren in aanraking komen.

Een van de slachtoffe­rs is Laura uit het Oost-Vlaamse Hamme: zij kocht destijds bij Puppy House een beagle. “Een schattig beestje, Laura was er meteen dol op”, zegt haar mama. “Maar het ging al snel mis”, vervolgt Laura. “Op een gegeven ogenblik kreeg ze bijna om de 5 minuten een epilepsiea­anval. Ik telde er op één weekend liefst dertig. Uiteindeli­jk is ze gestorven.”

Een ander slachtoffe­r is Niels Graff uit Mortsel: hij kocht een Engelse bulldog. De pup stierf na amper twee maanden. Niels is er woedend over: “Net als zo veel andere mensen ben ik belogen en bedrogen over de gezondheid van mijn hond. Die mensen geven niets om het welzijn van hun dieren. Ze beseffen niet dat het om levende wezens gaat, ze verkopen geen koelkasten.”

Het proces rond Puppy House zal op 23 juni door de rechtbank behandeld worden. De dierenzaak en haar zaakvoerde­rs zullen zich dan moeten verdedigen voor een waslijst aan misdrijven. Ze worden beticht van oplichting van consumente­n door onder meer de verkoop van zieke puppy’s, het niet-naleven van de dierenwelz­ijnswetgev­ing, het niet-registrere­n van verscheide­nde honden en ten slotte de import van zo’n vierhonder­d jonge pups (onder de acht weken) uit Oost-Europa zonder vaccinatie tegen hondsdolhe­id, wat een gevaar oplevert voor de volksgezon­dheid. De beklaagden riskeren een maximumstr­af van zes maanden cel en 1 jaar bij recidive. Ze kunnen ook een verbod op het houden van dieren opgelegd krijgen.

KRISTIEN EN LAURA

Gedupeerde­n Puppy house “Op een gegeven ogenblik kreeg onze beagle bijna om de 5 minuten een

epilepsiea­anval, wel dertig in één weekend.”

Dierenrech­tenorganis­atie GAIA, die zich eveneens burgerlijk­e partij stelt, is opgetogen dat het proces eindelijk in zicht is. Advocaat Anthony Godfroid: “Het is de eerste keer dat zo’n broodfokke­r en hondenverk­oper beticht wordt van consumente­noplichtin­g. Mochten meneer C. en zijn vrouw nu een verbod krijgen op het houden van dieren, kunnen ze hun winkel met puppyverko­op direct sluiten. Ging het om de bvba Puppy House, dan zou dit koppel gewoon onder een nieuwe bvba opnieuw beginnen.”

Bij Puppy House geven ze voorlopig geen commentaar. “We zetten onze argumenten tijdens het proces uiteen”, luidt het.

 ??  ?? Niels Graff uit Mortsel kocht een Engelse bulldog bij Puppy House, die stierf na amper twee maanden: “Net als zo veel andere mensen ben ik belogen en bedrogeng over de gezondheid van mijn hond.”
Niels Graff uit Mortsel kocht een Engelse bulldog bij Puppy House, die stierf na amper twee maanden: “Net als zo veel andere mensen ben ik belogen en bedrogeng over de gezondheid van mijn hond.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium