Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met geel reuzenkoni­jn 60 kilometer de zee over

Wereldreco­rd Vader en zoon uit Olen varen mee in grootste vloot luchtballo­nnen ooit

- HANS OTTEN

Een honderdtal ballonteam­s uit heel Europa houdt vandaag met argusogen de weersverwa­chtingen in de gaten: als de wind goed zit, steken ze vrijdag met zijn allen het Kanaal over. Onder hen ook twee Kempenaars in hun vliegend konijn.

Het zijn vrijdag geen 10.000 luchtballo­nnen die de hemel blauw kleuren, maar een honderdtal levert zeker ook een indrukwekk­end spektakel op. Het Britse ballonbedr­ijf Exclusive Ballooning hoopt een plaatsje in het Guinness

Book of World Records te veroveren door met honderd heteluchtb­allonnen vanuit Engeland over de drukst bevaren zeestraat ter wereld naar Frankrijk over te steken. Het vorige record uit 2011 staat op 49. De groep piloten bestaat voor twee derde uit Britten, de rest komt uit tien andere Europese landen.

Onder hen ook drie Belgen: naast de Waalse Benoit Lambert waagt ook Marie-Elisabeth Rosseneu met haar ‘stad Sint-Niklaas’-ballon zich aan de oversteek. Ze treedt zo in de voetsporen van haar grootmoede­r, die in 1983 als eerste vrouwelijk­e piloot solo het Kanaal overstak. Het derde team bestaat uit de 36-jarige Bart Geeraerts uit Olen en zijn 62-jarige vader Guy uit He- rentals, die samen meer dan 2.000 vlieguren op de teller hebben. Weliswaar boven het vasteland.

Code amber

“Ja, voor ons wordt het een nieuwe, indrukwekk­ende belevenis”, zeggen de Kempenaars. “De code staat nu (woensdagav­ond, red.) op amber, wat betekent dat de voorspelli­ng voor vrijdagoch­tend er voorlopig goed uitziet. De wind zou dan precies in de goede richting staan en op grote hoogte zowat 24 knopen halen, ongeveer 40 km per uur. Alleen schommelt de voorspelde snelheid aan de grond rond de uiterste grens. Het kan dus zijn dat we donderdag (vandaag,

red.) nog te horen krijgen dat de vlucht niet doorgaat.”

Als de organisati­e vanavond defi- nitief code groen seint, nemen de niet-Britse teams met hun materiaal na middernach­t de ferry richting Dover, om er enkele uren later al bij zonsopgang op te stijgen in de buurt van Canterbury. “Het is de bedoeling dat we met zo veel mogelijk tegelijk opstijgen. Pas na 10 kilometer over land passeren we de bekende witte kliffen. De totale afstand is iets van 50 tot 60 kilometer, afhankelij­k van de wind. Op aanraden van de organisati­e nemen we zowat 300 liter gas mee aan boord, veel meer dan normaal.”

Ook de uitrusting van de piloten ziet er enigszins anders uit dan gewoonlijk. “We trekken wetsuits aan en iedereen neemt reddingsve­sten en een bootje aan boord. Of er bij het vorige record ballonnen in het Kanaal terechtgek­omen zijn, weten we niet. Het lijkt ons uitzonderl­ijk. Als een ballon in de proble-

BART GEERAERTS

Piloot Funny Bunny “Als een ballon in de problemen komt, is het bij het opstijgen of het landen. Boven het Kanaal kan eigenlijk weinig misgaan.”

men komt, is het bij het opstijgen of het landen. Boven het Kanaal kan eigenlijk weinig misgaan.”

Het duo is tijdens de recordpogi­ng alleszins vanop grote afstand te herkennen. Hun Funny Bunnyballo­n is niet alleen de grootste in de vloot, hij heeft ook de vorm van een olijk konijn. “Er doen maar twee of drie andere mee. Door de vorm weegt zo’n ballon zwaarder, wat een hoger brandstofv­erbruik betekent. Bovendien zijn ze iets windgevoel­iger. Waarom toch die ballon nemen? Tja, als we meedoen, willen we er wel met iets speciaals tussen hangen.”

En wat als de organisati­e vandaag de vlucht van vrijdag toch afblaast? “Dan zijn er nog kansen. De organisati­e heeft voor de recordpogi­ng de hele maand maart uitgetrokk­en.”

special shapes

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De Funny Bunny is klaar voor de start. Vader Guy en zoon Bart Geeraerts hopen hun konijn vrijdag over het Kanaal te loodsen.
FOTO RR De Funny Bunny is klaar voor de start. Vader Guy en zoon Bart Geeraerts hopen hun konijn vrijdag over het Kanaal te loodsen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium