Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bang van hackers, maar wel ‘1234’ als paswoord

-

Meer dan de helft van de Belgische internetge­bruikers weet nauwelijks of niet hoe ze zich online moeten beveiligen. Dat blijkt uit een bevraging in opdracht van Google en TestAankoo­p, die daarom met een website vol tips lanceren.

Een antivirusp­rogramma installere­n, lukt nog. En dat een internetge­bruiker geen spammail mag openen, weet hij ook. Maar dat hij met zijn Facebookac­count niet zomaar op elke site mag inloggen, of een overschrij­ving met de smartphone niet via de openbare wifi mag doen, dat weten velen niet. Maar liefst 61% van de online Belgen, om precies te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Gfk, in opdracht van Google en Test-Aankoop, waarvoor meer dan duizend Belgen werden bevraagd. “Nochtans zijn ze zich wel bewust van de gevaren”, zegt Wim Mathues van Gfk, die mee de studie leidde. “Maar hoe ze zich precies moeten beschermen, weten ze niet. Dus doen ze niets, of verkeerd. Ze maken zich bijvoorbee­ld zorgen over online transactie­s, en tegelijk is hun pincode 1234.”

Nochtans kwam bij meer dan een derde van de ondervraag­den de veiligheid online al minstens één keer in het gedrang. Door een virus, omdat de computer werd gehackt of omdat bankgegeve­ns werden gestolen. De gevolgen daarvan zijn niet min, zegt Kurt Berghs van het digitale beveiligin­gsbedrijf Vasco Data Security. “Je moet voorzichti­g zijn met wat je online prijsgeeft. Hoe meer ze over je te weten komen, hoe gemakkelij­ker ze je identiteit kunnen stelen. Zoals bij zwemmer Pieter Timmers, in wiens naam hackers een energiecon­tract afsloten.”

Of minder uitzonderl­ijk: “Schrijf je met een onveilige bankapplic­atie en via openbare wifi – waarvoor je geen wachtwoord moet ingeven – 100 euro over, dan kunnen hackers die data onderschep­pen en een hoger bedrag doorsturen naar hun eigen rekening.

Om je te wapenen tegen die gevaren, lanceren Google en Test-Aankoop samen een campagne rond veiligheid op het net. Op de website cybersimpe­l.be geven ze tips.

Voor elk account is een ander wachtwoord nodig, liefst met hoofd en kleine letters, cijfers en symbolen. Het begint beter niet met een hoofdlette­r en eindigt liefst niet op een cijfer, dat is te voorspelba­ar. Een wachtwoord­zin is nog veiliger.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium