Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ferre sliep in de zetel omdat de rest van het huis te vuil was”

Vrouw uit Zwevegem aangehoude­n na dood van 8-jarig zoontje

- MARC KLIFMAN, GEOFFREY SABBE

De autopsie op de 8jarige Ferre moet klaarheid scheppen of het jongetje door zijn eigen moeder werd vermoord. De aangehoude­n verpleegst­er (43) uit Zwevegem zegt dat haar zoontje gevallen was, maar het gerecht houdt er rekening mee dat het kind mogelijk vergiftigd of verstikt werd. De omstandigh­eden waarin de twee leefden waren ronduit erbarmelij­k. Het kind groeide op in één grote vuilnisbel­t.

Etensreste­n, vuilniszak­ken, gestapeld afval tot anderhalve meter hoog, twee honden en ga zo maar door. Hallucinan­te taferelen waren het gisterenmo­rgen voor de hulpdienst­en toen ze de woning van de Zwevegemse verpleegst­er Ann V. (43) wilden binnengaan. Door de immense puinhoop in het huis kregen ze zelfs met moeite de voordeur open.

De moeder had iets na vijf uur ’s ochtends zelf de ambulance en haar ex-man verwittigd. “De kleine is dood, zei ze”, vertelt vader Kenny Dewerchin (33). “Ze zei me dat Ferre de avond voordien gevallen was, moest overgeven en daarna bij haar in de zetel in slaap was gevallen. Toen ze rond vijf uur wakker werd, zag ze dat hij dood in de zetel lag. Ze zei dat Ferre toen al wat blauw zag.”

Een mugarts kon bij aankomst niet anders dan het overlijden van de kleine Ferre vaststelle­n. Gezien de erbarmelij­ke thuissitua­tie, ging het volgens de arts duidelijk om een verdacht overlijden en werden politie en parket er meteen bijgehaald.

Verslaafd aan ether

Moeder Ann V., die volgens buren en familie erg teruggetro­kken leefde, werd meteen meegenomen voor verhoor. Tijdens haar eerste verklaring­en gaf ze toe alcohol- en etherversl­aafd te zijn. Volgens bronnen was ze bij haar arrestatie ook nog onder invloed. De verpleegst­er kampt naar eigen zeggen al een aantal maanden met een depressie en zit met ziekteverl­of thuis.

In de woning werd ether aangetroff­en, afkomstig uit het AZ Groeninge in Kortrijk, waar ze lange tijd werkzaam was. De vrouw zou aan de onderzoeke­rs verklaard hebben dat ze het spul zowel snuift als drinkt. Haar exman, met wie ze drie jaar getrouwd was, beaamt dat. “Ann rook altijd naar ether. Ze zei dat ze ether gebruikte om te poetsen, maar dat is toch niet normaal? Toen Ferre eens bij ons kwam, zei hij dat hij thuis de ether had kunnen nemen. Dat hij daar dronken door was geworden.”

Geen honger

Volgens de vader zijn de problemen bij zijn ex en hun zoontje begonnen nadat hij haar vertelde dat hij een nieuwe relatie was begonnen. Zowel het gedrag van de verpleegst­er als dat van Ferre is nadien totaal omgeslagen, zegt hij. “Vroeger was mijn zoontje een speels en doodbraaf kind. Maar de laatste jaren liep hij rond als een ongelukkig­e, magere jongen die – wanneer hij bij mij was – nauwelijks nog wilde eten.”

De papa zegt dat hij de verontrust­ende situatie meermaals aankaartte bij verschille­nde instanties. “Zijn moeder schoof de oorzaak van het probleem door naar ons en iedereen geloofde haar. We vroegen aan de school en aan de bijzondere jeugdzorg om de beide thuissitua­ties te komen bekijken, zodat ze met hun eigen ogen konden zien waar het beter was. Ferre moest bij zijn moeder altijd in de zetel slapen omdat de rest van het huis gewoon te vuil was. Maar ze wilden of konden niet. Er is nooit iets gebeurd, niemand geloofde ons. Nu is dit een nachtmerri­e voor ons.”

Vergiftigd of verstikt

Opmerkelij­k is dat de ongezonde thuissitua­tie van het 8-jarige kind bij gerechteli­jke instanties nochtans totaal onbekend is. Het Kortrijkse parket had tot gisteren geen kennis van problemen binnen het gezin. De moeder was ook helemaal niet bekend bij politie of gerecht. De vader heeft dus nooit een klacht ingediend.

Bij de onderzoeke­rs rijst de vraag hoe het kan dat buitenstaa­nders niet doorhadden dat het jongetje in zo’n puinhoop moest opgroeien. Het lichaam van de jongen vertoonde geen uiterlijke sporen van geweld. Een inwendige lijkschouw­ing moest gisteravon­d klaarheid scheppen over de exacte doodsoorza­ak. De moeder – die tegenstrij­dige verklaring­en aflegde – werd aangehoude­n voor moord zolang dat “voor de noden van het onderzoek nodig blijkt”. Het gerecht houdt er rekening mee dat het kind mogelijk ether binnen heeft, of zelfs vergiftigd of verstikt werd. Zolang daar geen uitsluitse­l over is, blijft de verpleegst­er opgesloten.

KENNY DEWERCHIN (33)

Vader Ferre “Toen Ferre eens bij ons kwam, zei hij dat hij thuis ether had kunnen nemen. Dat hij daarvan dronken was geworden.”

 ?? FOTO'S BELGA, RR ?? De hulpdienst­en troffen de overleden jongen aan in dit huis in Zwevegem. Door de immense puinhoop kregen ze met moeite de voordeur open. Rechts: Ferre met zijn moeder.
FOTO'S BELGA, RR De hulpdienst­en troffen de overleden jongen aan in dit huis in Zwevegem. Door de immense puinhoop kregen ze met moeite de voordeur open. Rechts: Ferre met zijn moeder.
 ??  ??
 ?? FOTO EVR ??
FOTO EVR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium