Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven krijgt voor het eerst drijvende droogdokke­n

Ruim 50 miljoen euro voor concentrat­ie technische en nautische diensten bij Lillobrug

-

Na 150 jaar beëindigt de haven binnenkort het gebruik van haar droogdokke­n op het Antwerpse Eilandje. In de plaats komen er twee drijvende droogdokke­n vlakbij de Lillobrug waar de haven al haar technische en operatione­le diensten concentree­rt. De werken zijn er eind januari begonnen.

Al zowat twintig jaar liggen de slepers van het havenbedri­jf afgemeerd bij de Lillobrugg­en aan kaainummer 602. In dat gebouw is ook hun dispatchin­g gevestigd. Hun werkhuizen en droogdokke­n, waar zo’n tachtig technici werken, liggen daarentege­n al sinds 1860 op het Eilandje, langs het Kattendijk­dok.

Vermits daar een Maritiem Museum komt, moeten die diensten daar weg. “Al geruime tijd waren er ideeën over een verhuizing”, aldus Christian De Block, operatione­el directeur van het Gemeenteli­jk Havenbedri­jf. Midden 2015 koos de raad van bestuur voor een herlokalis­atie van de diensten naar de gronden langs het Kanaaldok van kaainummer 602 tot 612. “Louter operatione­el en ergonomisc­h is de beste plaats hier immers vlakbij de Tijsmanstu­nnel. Alle operatione­le en onderhouds­diensten worden hier gecentrali­seerd.”

Dokken in Nederland gebouwd

Op de 7,7 hectare tussen het Kanaaldok en de Blauwhoefw­eg, een parallelwe­g met de Noorderlaa­n, wordt nu in twee fasen gewerkt. Het legecontai­nerdepot Ancon ontruimde er zijn deel. Eind januari begonnen op die gronden de werken voor fase één: in de schaduw van een gigantisch­e windmolen werden op de zandvlakte inmiddels de voorbije weken 350 palen tot 9 meter diep geheid. De contouren van de toekomstig­e magazijnen, goed voor zowat 10.000 vierkante meter, van het Algemeen Werkhuis Noord (AWN) en van de kantoren worden er stilaan zichtbaar. Midden december moet dit complex reeds klaar zijn.

Voor de deur van dit complex worden vanaf juli twee drijvende droogdokke­n afgemeerd: die constructi­es van respectiev­elijk 55 en 45 meter lang met een tussenpon- ton van 12 meter worden momenteel op de Ravestein-werf in het Nederlands­e Deest gebouwd. Kostprijs: 13 miljoen euro. Speciaal voor die dokken dienden vooraf ook de kaaimuren verdiept te worden (kostprijs 5,7 miljoen). Gisteren werd het grootste, afzinkbare dok al in Deest te water gelaten.

Ruil met Zuidnatie

De haven zal in die vlottende dokken haar twintig sleepboten en tien andere drijvende tuigen – bijvoorbee­ld baggersche­pen – onderhoude­n. Een deeltje van de technische dienst zat tot dusver aan kaai 126 aan het Albertdok. Die concessie wordt al in mei ontruimd om Zuidnatie de kans te geven daar uit te breiden.

In een tweede fase wordt het huidige gebouw van de sleepdiens­t afgebroken en zal op die site de ‘nautische cluster’ een eigen gebouw krijgen. Dat moet klaar zijn tegen april 2019. In totaal zal het Havenbedri­jf 500 van de 1.600 personeels­leden centralise­ren op de vernieuwde site. Totale kostprijs: 50,1 miljoen. Tegelijk zal de Blauwhoefw­eg van kaai 602 tot 612 een privéweg worden.

En er komt nog een derde gebouw. Op de huidige parking van de sleepdiens­t zal de haven voor de Regie der Gebouwen een complex bouwen waarin de Scheepvaar­tpolitie haar diensten zal concentrer­en. Alle gebouwen zullen aan de hoogste duurzaamhe­idscriteri­a beantwoord­en en vrijwel energieneu­traal zijn.

Op de 2 kilometer kade komen bovendien om de 30 meter milieuvrie­ndelijke walstrooma­ansluiting­en.

PAUL VERBRAEKEN

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Operatione­el directeur van het Havenbedri­jf Christian De Block: “Concentrat­ie van de diensten naar deze kade was het meest logisch.”
FOTO WALTER SAENEN Operatione­el directeur van het Havenbedri­jf Christian De Block: “Concentrat­ie van de diensten naar deze kade was het meest logisch.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium