Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Apotheker aan huis

Ook medicatie op voorschrif­t binnenkort online te bestellen

- (jom)

Ouderen die maar moeilijk ter been zijn, maar ook drukbezett­e ouders kunnen hun medicatie straks aan huis laten leveren. De overheid werkt daarvoor een systeem uit in samenwerki­ng met de apothekers. Zo zullen vanaf volgend jaar ook geneesmidd­elen op voorschrif­t online besteld kunnen worden.

De online verkoop van geneesmidd­elen is op dit moment beperkt tot medicijnen waarvoor geen voorschrif­t nodig is. Alleen apothekers met een vergunning mogen die via het internet te koop aanbieden. Maar dat systeem wordt straks uitgebreid. Dat voornemen staat duidelijk in het nieuwe meerjarenk­ader dat minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) gisteren heeft onderteken­d met de apothekers.

De online verkoop komt er omdat patiënten dat willen, zegt Marcel Hermans, voorzitter van apothekers­vereniging Ophaco, die het nieuwe pact mee onderhande­lde. “De vraag komt onder meer van chronisch zieke ouderen die minder mobiel zijn, maar wel om de zoveel tijd voor hetzelfde medicijn naar de apotheek moeten. Maar ook mensen met een drukke job willen graag via het internet geneesmidd­elen kopen.”

Een concrete timing voor de start van de leveringen is er nog niet. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een regelgevin­g wordt uitgewerkt. Minister De Block benadrukt dat de online verkoop niet halsoverko­p kan worden ingevoerd. “Geneesmidd­elen kopen via het internet is helemaal iets anders dan online schoenen kopen”, zegt ze. “Maar apothekers behoren tot de detailhand­el. Ook daar zien ze de evolutie naar het internet.”

Inloggen met identiteit­skaart

Online bestellen zal sowieso alleen kunnen bij een apotheker met wie je een therapeuti­sche relatie hebt. “Het is belangrijk dat de apotheker weet wie bij hem medicatie bestelt én zijn medische achtergron­d kent”, zegt Hermans. Daarom zal je waarschijn­lijk moeten inloggen met je identiteit­skaart en contactgeg­evens achterlate­n. “Alleen zo kan de apotheker ook advies geven, zoals nu aan de toog gebeurt.”

 ?? FOTO BELGA ?? Geneesmidd­elen online bestellen kan binnenkort ook voor medicijnen waar een voorschrif­t voor nodig is.
FOTO BELGA Geneesmidd­elen online bestellen kan binnenkort ook voor medicijnen waar een voorschrif­t voor nodig is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium