Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump betaalt wel degelijk belastinge­n (Tenminste in 2005)

Lekte Amerikaans­e president zelf documenten om aandacht af te leiden?

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Donald Trump betaalde 36,5 miljoen dollar aan inkomensbe­lasting in 2005, zo blijkt uit gelekte documenten. Opvallend, want velen gingen ervan uit dat hij jarenlang niks betaalde. Maar hoe zit het dan met de elf jaren daarna? En wie lekte de documenten? De president zelf, wordt gesuggeree­rd, die de aandacht wil afleiden van een heleboel vervelende issues.

Fake news! Donald Trump schreef het, zoals hij wel vaker doet, in hoofdlette­rs in zijn twitterber­icht. “Gelooft iemand echt dat een reporter, van wie niemand ooit gehoord heeft, naar zijn brievenbus ging en mijn belastinga­angifte vond?” David Cay Johnston is 68, werkte voor The New York Ti

mes, won een Pulitzerpr­ijs en volgt Trump al dertig jaar. Hij had een paar uur voor de tweet op nieuwszend­er MSNBC uitleg gegeven bij het document dat hij had bemachtigd.

Groot nieuws, want de belastingf­ormulieren van Donald Trump houden Amerika al een jaar of twee in de ban. Al vier decennia maakt elke presidents­kandidaat zijn belastinga­angiftes openbaar. Kwestie van transparan­tie. Trump niet, en dat leidde tot heel wat speculatie. Had hij misschien leningen lopen bij Russische banken? Was hij wel zo rijk? En betaalde hij überhaupt wel belastinge­n?

Ja dus, of toch tenminste in 2005. De huidige president – toen vastgoedty­coon – gaf 153 miljoen dollar (144 miljoen euro) aan inkomsten aan en betaalde daar 36,5 miljoen dollar (34 miljoen euro) belastinge­n op. Dat is ruwweg 25%. Tegelijk gaf hij een zakelijk verlies aan van 103 miljoen dollar (97 miljoen euro). Waar zijn inkomen vandaan komt, welke investerin­gen hij doet en welke zijn verliespos­ten zijn, blijkt niet uit de do-

cumenten.

Voordeel uit lek

Het Witte Huis bevestigde overigens de authentici­teit ervan. Geen

fake news dus. Grote vraag blijft wel wie de documenten lekte. David Cay Johnston vond ze naar eigen zeggen in zijn brievenbus, ongevraagd. Volgens hem komen ze mogelijk van Trump zelf, of van iemand uit zijn entourage. Hij lekte in zijn jaren als zakenman wel vaker informatie als die hem in een goed daglicht plaatste, zegt Johnston. En de president haalt wel degelijk voordeel uit dit lek, voert hij aan.

2005 was het laatste jaar waarin Trump zo goed boerde als vast- goedman. Hij verkocht twee grote eigendomme­n aan investeerd­ers uit Hongkong, het leeuwendee­l van zijn inkomen dat jaar. Maar wat met de elf jaren die volgden? Hoe boerde hij dan en hoeveel belastinge­n betaalde hij? Daarnaast komt de aandacht voor zijn belastingf­ormulier niet ongelegen. De verhalen over banden met Rusland blijven komen. Het Republikei­nse plan voor de gezondheid­szorg dat hij steunt, blijft kritiek oogsten. En zijn waardering­scijfer is gezakt tot 39%. Aan de andere kant: als het belastingf­ormulier van 2005 de president uit de wind zet, waarom gebruikte hij het dan niet eerder?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium