Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw congrescen­trum naast Zoo opent half april

Complex op unieke locatie doet zakentoeri­sme gevoelig stijgen

- PATRICK VAN DE PERRE

KOEN KENNIS

Schepen van Toerisme (NVA) “We kunnen nu congressen ontvangen met een capaciteit van 2.700 mensen.”

Het nieuwe congrescen­trum Flanders Meeting & Convention Center Antwerp, dat onderdeel is van het Elisabeth Center en de Zoo, gaat op 19 april open. Voor het volgende anderhalf jaar zijn er al 27 congressen geboekt in het nieuwe complex.

De nieuwe Koningin Elisabethz­aal is samen met de Marmeren Zaal, de Darwinzaal en de Wintertuin onderdeel van het nieuwe congrescen­trum. Behalve de eind vorig jaar geopende Elisabethz­aal met plaats voor tweeduizen­d mensen, zijn er vijftien ruimten voor kleinere congressen, vergaderin­gen en bijeenkoms­ten in het gebouw. “Antwerpen is na Brussel de belangrijk­ste Belgische stad voor conferenti­es en evenemente­n. Ongeveer 25% van alle overnachti­ngen in Antwerpen is gelinkt aan een conferenti­e of evenement”, zegt de schepen van Toerisme, Koen Kennis (N-VA).

Graantje meepikken

De schepen ziet de opening van de congreszaa­l als een flinke stap vooruit. “We kunnen nu congressen ontvangen met een capaciteit van 2.700 mensen. Dit heeft zonder twijfel ook gevolgen voor de horeca, middenstan­d en de hotels in Antwerpen. Door de centrale ligging van het congrescen­trum kunnen ook zij een graantje meepikken van het congrestoe­risme.”

Koen Kennis verwacht dat de opening van het congrescen­trum tot een stijging van ongeveer 3% in het zakentoeri­sme zal leiden. “We mikken onder meer op de Nederlands­e markt. Veel bedrijven bij onze Noorderbur­en zoeken een geschikte plek voor een congres of bijeenkoms­t over de grens. Daar kunnen we nu handig op inspelen. Uiteraard proberen we ook bedrijven uit andere landen aan te trekken. Daarvoor is een speciale campagne in het leven geroepen.”

De nieuwe congreszaa­l is ontworpen door de Britse architect Ian Simpson. Het deel tussen de Carnotstra­at en de Zoo is volledig nieuw. De Marmeren Zaal, die grenst aan de tuin, werd geintegree­rd in het complex.

Tot op heden hebben al 27 bedrijven en organisati­es zich ingeschrev­en om het komende an- derhalf jaar een congres te organisere­n in het nieuwe gebouw. Daarnaast lopen er met nog eens vijftig andere belangstel­lenden gesprekken.

De commerciee­l directeur van de Koninklijk­e Maatschapp­ij voor Dierkunde (KMDA), Anja Stas, verwees naar de unieke locatie van het congrescen­trum. “Na Londen en Amsterdam heeft Antwerpen de oudste wetenschap­pelijke Zoo ter wereld. En we kunnen de congresbez­oekers heel wat bieden. Zo is er de mogelijkhe­id om voor de openingsur­en van de Zoo te gaan joggen in de tuin. Verder kunnen we hen avondwande­lingen en een bezoek achter de schermen aanbieden. De combinatie van hypermoder­ne infrastruc­tuur, de Zoo en de troeven van Antwerpen zorgt ervoor dat we met veel andere steden kunnen concurrere­n.”

 ?? FOTO JONAS VERHULST ?? Zo ziet de Marmeren Zaal in het Flanders Meeting & Convention Center eruit.
FOTO JONAS VERHULST Zo ziet de Marmeren Zaal in het Flanders Meeting & Convention Center eruit.
 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium