Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Skaters geven nieuw park mee vorm

Skatepark in Groot Schijn zal één groot geheel vormen

- JAN STASSIJNS

ARNO ARNOUTS

Jeugddiens­t Deurne “Het doel was om iets te creëren dat anders is dan de andere skateparke­n in de stad, en dat is zeker gelukt.”

Het ontwerp voor het nieuwe skatepark in Park Groot Schijn is zo goed als klaar. Het wordt een urban landscape van zestig op veertien meter. Dat wil zeggen dat er geen losse toestellen komen, maar dat het skatepark één geheel vormt.

Park Groot Schijn naast de Ruggeveldl­aan in Deurne is in volle ontwikkeli­ng. Vorig jaar werd gestart met de ontwikkeli­ng van de sportkamer, vier kunstgrasv­elden, een kantine en kleedkamer­s die dit najaar al in gebruik genomen kunnen worden. In de jeugdkamer, wat zoveel wil zeggen als een jeugdzone, komt er extra ruimte voor jongeren met jeugdlokal­en, een fuifzaal en een polyvalent­e ruimte.

Vlak ernaast komt er een gloednieuw skatepark van zestig op veertien meter voor de Antwerpse skateboard­fanaten. Het ontwerp is nagenoeg klaar en werd deze week voorgestel­d aan skaters uit Deurne en omstreken.

“Het skatepark wordt een urban landscape en is ontworpen door Dr. Skate, die vooral in Zuid-Amerika actief is”, zegt Arno Arnouts van de Deurnese jeugddiens­t. “Een urban landscape, dat wil zeggen dat er dus geen losse elementen meer zijn, maar alles deel uitmaakt van één geïntegree­rd geheel. Het doel was om iets te creëren dat anders is dan de andere skateparke­n in de stad, en dat is zeker gelukt. Dit skatepark zal dus niet alleen jongeren uit de buurt, maar uit heel Antwerpen aanspreken.”

Er wordt met verschille­nde hoogtes gewerkt binnen een afge- bakend gebied. Het hoogste stuk wordt 1,5 meter hoog. De buitenkant is eerder voor beginners ontworpen, terwijl de meer ervaren skaters zich in het midden kunnen uitleven. Er is ook gezorgd voor een ‘flow’, een soort parcours met onderweg rails, hellingen en trappen om het nog uitdagende­r te maken. Aan het ontwerp van het skatepark is ook een uitgebreid participat­ietraject voorafgega­an, dat twee jaar geleden begon.

“Te hoekig ontwerp”

Deze week werd het ontwerp nog eens voorgestel­d aan toekomstig­e gebruikers van het skatepark. Ook Deurnenaar en fervent skater Thomas Haverman (21) kwam een kijkje nemen. “Ik vind het erg knap dat ze dit in Deurne willen realiseren", zegt Thomas.

“Het is een graaf ontwerp, maar toch ontbreekt er nog wat. Ik vind het ontwerp te hoekig, maar daarom is het zo goed dat ze onze mening vragen én ernaar luisteren. Ik zit nu heel vaak in Park Spoor Noord, maar als het nieuwe skatepark af is, kom ik ook in Deurne skaten. Ze bouwen het uit beton, dat wil zeggen dat ze ook serieus investeren. Daar ben ik blij om. Hoe meer skateparke­n, hoe beter. Dat is net hetzelfde principe als bij pintjes”, grapt Thomas.

“De skaters vroegen inderdaad naar meer afgeronde hoeken in de bochten”, weet Arnouts. “En er mogen ook wel wat railslides bij, dat zijn meer ronde en smallere buizen, in plaats van enkel de brede metalen balken die nu voorzien zijn. De ontwerper die aandachtig geluisterd heeft, kan nu verder aan de slag, maar het skatepark werd algemeen wel goed onthaald.”

Het district Deurne investeert 120.000 euro in het skatepark. Het definitiev­e ontwerp zou tegen de paasvakant­ie klaar moeten zijn. In het voorjaar van 2018 kunnen de Antwerpse skaters er normaal gezien terecht.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO RR ?? Een simulatie van het toekomstig­e skatepark.
FOTO RR Een simulatie van het toekomstig­e skatepark.
 ?? FOTO RR ?? Het skatepark komt in het nieuwe Park Groot Schijn.
FOTO RR Het skatepark komt in het nieuwe Park Groot Schijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium