Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef bewoners meer inspraak over hun buurt”

Buurtnivea­u moet volgens Sp.a grotere rol spelen bij verkeersve­iligheid en groenbelei­d

- PATRICK VAN DE PERRE

Buurtbewon­ers moeten meer inspraak krijgen over wat er in hun omgeving gebeurt. De expertise van deze mensen wordt te weinig gebruikt, en dat is spijtig”, zegt de Antwerpse sp.a.

TOM MEEUWS

Voorzitter sp.a Antwerpen “Het gaat niet op om te zeggen dat buurten een budget krijgen dat ze mogen besteden en klaar ermee.”

“We zijn voorstande­r van goede en efficient werkende districten. Maar dat is niet genoeg. We merken dat veel mensen zich vaak meer verbonden voelen met de buurt waarin ze wonen dan met een district. Daarom willen we op dat niveau meer inspraak”, zeggen Tom Meeuws, voorzitter van sp.a in Antwerpen, en Stephanie Van Houtven, districtsv­oorzitter in Borgerhout en nationaal ondervoorz­itter van sp.a.

Uit onderzoeke­n blijkt dat mensen vaak positiever zijn over de buurt waarin ze wonen dan over de rest van de stad. “Dat duidt op grote betrokkenh­eid op buurtnivea­u. Bij sp.a willen we daarom dat de bewoners, die zeer goed weten wat er in hun omgeving kan of moet gebeuren, zeggenscha­p krijgen in beslissing­en”, zegt Tom Meeuws.

In de gemeentera­ad

Vooral op het vlak van verkeersve­iligheid, mobiliteit en zaken zoals groen moeten buurtbewon­ers hun zegje kunnen doen, vindt ook Stephanie Van Houtven.

“De Kroonstraa­t in Borgerhout is daar een voorbeeld van. Uiteindeli­jk beslist het stadsbestu­ur over hoe de mobiliteit daar wordt aangepakt, terwijl het de buurtbewon­ers zijn die als ervaringsd­eskundigen het best weten wat er moet gebeuren. En daar gaat het stadsbestu­ur in tegen de noden en wensen van de buurtbewon­ers en het district.”

Hoe die inspraak moet georganise­erd worden, daar kan wat sp.a betreft over gepraat worden. “In Gent kunnen kinderen voort- aan rechtstree­ks punten agenderen op de gemeentera­ad. Dat is een mogelijkhe­id”, weet Van Houtven.

Geld is voor Tom Meeuws alvast niet het belangrijk­ste aspect in dit verhaal. “Het gaat niet op om te zeggen dat buurten een budget krijgen dat ze mogen besteden en klaar ermee. We zijn voor echte inspraak, waarbij de overheid luistert naar de verzuchtin­gen van de mensen. Daar een budget aan vasthangen kan altijd nog in een latere fase.”

Decentrali­satie

De Antwerpse socialiste­n lanceren hun voorstel op het moment dat het stadsbestu­ur de decentrali­satie evalueert. “Los van ons voorstel vindt ook sp.a dat de districten een belangrijk­e rol te spelen hebben als niveau tussen het stadhuis en de bevolking. Tegelijker­tijd stellen we vast dat de N-VA haar verkiezing­sbelofte niet houdt en de districten eerder minder dan meer autonomie heeft gegeven”, zegt Tom Meeuws.

Volgens Stephanie Van Houtven is dat niet alleen het overheerse­nde gevoel in het ‘atypische’ Borgerhout. “Ook in districten waar de N-VA wel mee in de meerderhei­d zit vinden ze dat. Alleen is het moeilijker om dat openlijk te zeggen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Tom Meeuws en Stephanie Van Houtven, beiden sp.a. “We zijn voor echte inspraak, waarbij de overheid luistert naar de verzuchtin­gen van de mensen.”
FOTO PATRICK DE ROO Tom Meeuws en Stephanie Van Houtven, beiden sp.a. “We zijn voor echte inspraak, waarbij de overheid luistert naar de verzuchtin­gen van de mensen.”
 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium