Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Extra middelen nodig”

Districten krijgen meer bevoegdhed­en

-

Schepen Koen Kennis (NVA), stelde gisterenav­ond de nota voor rond de decentrali­satie. Districten krijgen meer lokale bevoegdhed­en en middelen. “Maar niet genoeg”, klinkt het niet alleen bij sp.a, maar ook bij Groen en PVDA.

De stad Antwerpen heeft de afgelopen maanden druk overleg gepleegd met de districten en de politieke fracties over binnengeme­entelijke decentrali­satie. De gesprekken gingen onder meer over het toekennen van meer bevoegdhed­en aan de districten en resulteerd­en in een nota waar de gemeentera­ad zich in mei of juni over zal buigen. In april en mei worden adviezen gevraagd aan de districts- en adviesrade­n.

Woensdagav­ond werd de nota uitgebreid besproken in Den Bell. Districten worden bevoegd over alles wat lokaal is, zoals ondersteun­ing van loka- le vereniging­en, lokale middenstan­d en hun activiteit­en, en lokaal cultuuren seniorenbe­leid. Er is ook een verdeelsle­utel opgesteld voor de dotaties die vanuit de stad naar de districten gaan.

Volgens sp.a gaat de decentrali­satie niet ver genoeg. “Het blijft nog steeds eenrichtin­gsverkeer vanuit de stad”, zegt Stephanie van Houtven (sp.a). PVDA is blij dat het debat er is, maar herhaalt de nood aan meer middelen. Ook Groen eist meer financiële slagkracht.

CD&V reageert positief, maar benadrukt ook het belang van voldoende middelen, willen de districten hun bevoegdhed­en kunnen waarmaken. N-VA en Open Vld zijn uiterst tevreden: “We nemen nu een belangrijk­e stap die in het verleden nagelaten werd”, zegt Kristof Bossuyt (N-VA). Vlaams Belang vindt dat het te lang geduurd heeft voor de decentrali­satie er kwam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium