Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met hart en ziel probeer ik kampioenen te kweken”

Niet enkel bij voetbalclu­b R. Antwerp FC was het afgelopen weekend feest. Ook boksclub BBS Antwerpen uit Borgerhout vierde een gouden weekend. De club op de Turnhoutse­baan telt maar een twintigtal leden en trok met de vier meest beloftevol­le jonge boksers

-

In vier verschille­nde gewichts en leeftijdsc­ategorieën behaalde evenveel leden van boksclub BBS afgelopen weekend goud. Hun techniek kregen ze mee van trainer Bert Van der Jeught, overdag leraar op een technische school, ’s avonds bokstraine­r pur sang.

“Er is in mijn club geen plaats voor boksers die het niet menen met de sport.” Met die woorden steekt trainer Bert Van der Jeught het interview van wal. De toon is meteen gezet. Bij BBS Antwerpen is het menens.

“Ja, ik ben streng, maar ik steek mijn hart en ziel in de sport om kampioenen te maken”, zegt hij vastberade­n. Al vijf jaar is boksclub BBS Antwerpen een vaste waarde op de Turnhoutse­baan. Er is een wachtlijst om deel te nemen aan de trainingen. En lid worden, dat doe je niet zomaar. “Boksen is tegenwoord­ig erg populair, ook als recreatiev­e beweging. Maar daar heb ik geen club voor opgestart. Wie hier binnenkomt moet passie en de wil om beter te worden tonen. Als je nog niet één keer kan pompen, moet je niet bij BBS zijn.”

Bert heeft passie voor de sport en voor zijn club, en dat straalt hij uit. Hij kent alle leden bij naam én nationalit­eit. “In de club komen Italianen, Russen, Belgen, Marokkanen, Afghanen en noem maar op. Het jongste lid van de club is 14, maar er komen ook vrouwen die de 40 ruim gepasseerd zijn. Die variëteit werkt hier perfect. Ik besteed geen aandacht aan inburgerin­gslessen of het Nederlands. Die zaken gebeuren hier gaandeweg.”

De prijs voor een les houdt Bert bewust laag, zo'n 2,9 euro per training. “Geld mag geen drempel zijn voor de jonge kerels en meisjes. Ik doe deze job al zeker niet om er rijk van te worden.”

Dat de boksclub nu vier kampioenen heeft, is uitzonderl­ijk. “Nog nooit zijn vier leden tegelijk kampioen geworden. Ik hoopte dat het dit jaar zou kunnen gebeuren. De vier werken hard en boksen op een hoog niveau. Ze hebben het verdiend.”

Topsporter

Zelf begon Bert om een simpele reden met boksen. “Omdat mijn ouders het verboden, zo starten veel jonge boksers. In de jaren tachtig had het boksen geen positieve weerklank. Mijn vader was politiecom­missaris, dus een boksende zoon kon niet door de beugel. Ik begon met de sport toen ik 19 was en naar de universite­it in Gent ging. Wat heel laat is voor een bokser. Voor ik naar Gent trok, was ik topsporter in het zwemmen. Tijdens mijn studies sloot ik me aan bij een boksclub. Ik heb nooit aan wedstrijde­n of kampioensc­happen deelgenome­n, maar trainde misschien wel harder dan de profession­ele boksers. De sport heeft me niet meer losgelaten.”

Bij een club in Beveren kreeg Bert de kans om hulptraine­r te worden. Hij werd ook in het dagelijks leven leerkracht. Bert staat voor de klas in het technisch secundair onderwijs. “Ik weet dus hoe ik jongeren iets moet bijleren. Al zijn de twee vormen van lesgeven totaal verschille­nd. Hier in de boksclub zijn de leden gemotiveer­d om beter te worden, op school gaat niet iedereen even hard voor de al dan niet bewust gekozen studierich­ting.”

Opnieuw vier winnaars

Dit weekend staat het Belgisch kampioensc­hap boksen voor de deur. Daarin nemen de kersverse Vlaamse kampioenen van Borgerhout het op tegen de besten van Wallonië. “Hopelijk komen we dan opnieuw met vier winnaars naar huis.”

Wanneer het interview met Bert ten einde loopt, stromen de leden binnen. Spontaan nemen ze een springtouw vast of oefenen ze hun linkse en rechtse in de lucht. Met een kritische blik en duidelijke trots duidt Bert de potentiële kanshebber­s aan voor een titel volgend seizoen, want daar denkt hij nu al aan.

BERT VAN DER JEUGHT

Trainer BBS Antwerpen “Ja, ik ben streng. Wie hier binnenkomt moet passie en de wil om te verbeteren tonen.”

REBECCA VAN REMOORTERE

 ??  ?? Trainer Bert Van der Jeught. “Ik doe deze job niet om rijk te worden. Geld m
Trainer Bert Van der Jeught. “Ik doe deze job niet om rijk te worden. Geld m
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium