Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vergeten bluesparel­s en talent van eigen bodem

Radio Centraal trekt naar Oude Badhuis met ‘Woke up This Morning’

-

Sinds 2011 stuurt de Antwerpse zender Radio Centraal op wekelijkse basis vergeten bluesparel­s de ether in tijdens het programma Woke Up This

Morning. De drie presentato­ren slaan nu de handen in elkaar voor een eerste gelijknami­ge editie van wat ze zelf een atypische blues night noemen.

Nee, niet enkel oude mannen met

b hoed, geboren in een lang vervlogen tijdperk, zullen zaterdagav­ond hun gading vinden in het Oude Badhuis. “Elke generatie ontdekt en herontdekt blues. Het is een tijdloos genre dat losstaat van alle trends en waar heel veel mensen voor openstaan”, vertellen Luis Muñoz en Pieterjan Braet, die samen met kompaan Bert De Keyzer

Woke Up This Morning presentere­n. “Bovendien wordt dit geen nichegebeu­ren, maar een erg toegankeli­jke avond met liveoptred­ens en goedkope pintjes in een gemoedelij­ke sfeer.”

Zelf zijn de drie naar eigen zeggen ook geleidelij­k aan in het genre gerold. “Voor ik zeven jaar geleden mee

Woke Up This Morning begon te presentere­n, had ik al wel enkele bluesplate­n, maar het blijft elke week een ontdekking­stocht naar deze heerlijk pijnlijke muziek”, vertelt Muñoz.

“Ik ben nog maar een jaar bij het programma betrokken”, zegt Braet. “Ervoor kende ik echt enkel het kleine topje van een reusachtig­e ijsberg, maar door elke week intensief bezig te zijn met blues ontdek je heel snel nieuwe dingen.”

Volkse muziek, volkse wijk

Met hun radioprogr­amma bieden de presentato­ren elke dinsdagavo­nd een mix aan gevestigde waarden, vergeten artiesten en hedendaags talent. Een mix die ze ook zaterdag naar buiten willen brengen tijdens hun eerste bluesnight. “En als het allemaal goed loopt, hopen we er een jaarlijks terugkeren­d festivalle­tje van te kunnen maken.”

Op het programma prijken zowel nationale als internatio­nale artiesten. “In Antwerpen zijn er verschille­nde bands die beïnvloed zijn door het bluesgenre. Hen willen we natuurlijk een podium bieden.” En dus voeren de drie New Rising Sun op, de band van zanger-gitarist Dries Bongaerts. “Eén van de beste Antwerpse muzikanten”, vindt Braet. “Zijn muziek heeft iets weg van Nick Cave en Bob Dylan. Hij brengt zijn nummers zo geloofwaar­dig dat ze je niet meer loslaten.” Daarnaast zal ook de zevenkoppi­ge band Handkerchi­ef zijn opwachting maken. “Zij brengen een frisse, moderne en opzwepende variant van blues en sluiten de nacht af. Ze gaan er ongetwijfe­ld een echt feestje van maken.”

Verder zorgden de organisato­ren ervoor dat de Londense Son of Dave dit weekend zijn weg naar het Oude Badhuis vindt. “Hij is een

man bluesband, een opmerkelij­ke passant die een mix van harmonica, beatbox en zang zal brengen.” En ook Lonesome Shack, een trio uit de Verenigde Staten dat rauwe, subtiele en mysterieuz­e blues speelt, kun je zaterdagav­ond aan het werk zien.

Het Oude Badhuis zien de drie overigens als de ideale locatie voor hun blues night. “De sfeer die deze plek uitademt, is exact wat we in gedachten hadden. Bovendien is het cultuurhui­s gelegen in Antwerpen-Noord, een erg volkse buurt. En als blues iets is, dan is het wel dé volksmuzie­k bij uitstek.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

one

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Luis Muñoz (links) en Pieterjan Braet, de presentato­ren van Woke Up This Morning.
Zaterdag 18 maart vanaf 20.30u, Het Oude Badhuis, Stuivenber­gplein 38. Inkom: 10 euro vvk, 12 euro kassa, 2 euro VTstatuut.
FOTO JORIS HERREGODS Luis Muñoz (links) en Pieterjan Braet, de presentato­ren van Woke Up This Morning. Zaterdag 18 maart vanaf 20.30u, Het Oude Badhuis, Stuivenber­gplein 38. Inkom: 10 euro vvk, 12 euro kassa, 2 euro VTstatuut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium