Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgerbegr­oting Wie een tuinstraat wil, mag beginnen fantaseren

‘Antwerpen aan ’t woord’ wil straten tijdens zomermaand­en vergroenen

- KARIN VANHEUSDEN Koen Wynants, info@antwerpena­antwoord.be, www.antwerpena­antwoord.be.

Vzw ‘Antwerpen aan ’t woord’ wil deze zomer drie straten in het district Antwerpen radicaal vergroenen. Wie interesse heeft in een popuptuins­traat kan zich nog tot eind maart kandidaat stellen.

‘Antwerpen aan ’t woord’ heeft via de Burgerbegr­oting 40.000 euro ter beschikkin­g om in de maanden juli en augustus van drie Antwerpse staten een ideale, groene straat te maken. Het gaat om een tijdelijke vergroenin­g, maar ‘Antwerpen aan ’t woord’ hoopt dat een aantal ingrepen blijvend kunnen zijn.

De straat met het leukste maar tegelijk ook meest realistisc­he ontwerp maakt kans te worden geselectee­rd om de zomermaand­en in een meer groene omgeving door te brengen.

Het project Tuinstraat van ‘Antwerpen aan ’t woord’ mag niet worden verward met het proefproje­ct van het stadsbestu­ur om in het district Berchem enkele straten bij heraanleg van extra groen te voorzien. Dit project werd intussen door gouverneur Cathy Berx geschrapt omdat heraanleg van straten een districtsb­evoegdheid is en niet alle districten bij het proefproje­ct betrokken waren.

Moestuintj­e

“Met het project Tuinstraat willen we met ‘Antwerpen aan ’t woord’ bewoners oproepen hun fantasie over een groene straat de vrije loop te laten”, zegt Koen Wijnants van ‘Antwerpen aan ’t woord’. “Meer gevelgroen en aangeklede boomspiege­ls zijn voor de hand liggende voorstelle­n, maar waarom geen bijen- en vogelkaste­n, bakken met bomen en struiken, (kunst)gras, een moestuintj­e om samen te tuinieren of hier en daar een waterparti­j? Maar, en dat is een belangrijk, er moet een draagvlak zijn, want dit experiment is niet evident. Is iedereen bereid het groen mee te onderhoude­n? Kun- nen er parkeerpla­atsen worden opgeofferd? Hoe zit het met garages en handelaars, want een tuinstraat is een straat die verkeersvr­ij of verkeerslu­w moet kunnen worden. Van de Carnotstra­at een tuinstraat maken is dus niet realistisc­h, maar het mag ook wel wat meer zijn dan een klein, doodlopend straatje, zolang de verkeersci­rculatie in de buurt maar gegarandee­rd blijft. Die elementen moeten de straatbewo­ners op voorhand goed uitklaren met elkaar.”

‘Antwerpen aan ’t woord’ zal na een selectie de bewoners van de pop-up-tuinstraat uitgebreid begeleiden in het opmaken van een ontwerp. “We worden hiervoor bijgestaan door een architect. De bewoners zullen verder ook worden ondersteun­d bij de voorbereid­ingen en de uiteindeli­jke opbouw van hun tuinstraat.”

Sinds de lancering van de oproep vorige week zijn al heel wat kandidatur­en binnengelo­pen. “Ook opvallend veel vanuit Borgerhout, dat helaas niet in aanmerking komt voor dit Burgerbegr­otingsproj­ect. We overleggen binnenkort met district Borgerhout om het project eventueel over te nemen.”

KOEN WIJNANTS

Antwerpen aan ’t woord “We roepen iedereen op hun fantasie de vrije loop te laten en hun ideale groene straat vorm te geven.”

 ??  ?? FOTO ANTWERPEN AAN ’T WOORD
Zo zou een tijdelijke tuinstraat eruit kunnen zien.
FOTO ANTWERPEN AAN ’T WOORD Zo zou een tijdelijke tuinstraat eruit kunnen zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium