Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verbod op samenschol­ing in Statiestra­at en omliggende buurt

-

Tot en met 27 maart geldt er een samenschol­ingsverbod in een groot deel van Berchem. Dat heeft burgemeest­er Bart De Wever (NVA) beslist naar aanleiding van een geplande bijeenkoms­t van de extreemrec­htse Turkse organisati­e Grijze Wolven.

Eerder had burgemeest­er De Wever al gezegd dat de geplande meeting, waarbij politicus Ali Güler van de extreemrec­htse Partij van de Nationale Beweging (MHP) een lezing zou geven, zou worden verboden. De meeting, die morgenavon­d zou plaatsvind­en, hangt samen met het geplande en omstreden referendum in Turkije dat moet beslissen over een grondwetsw­ijziging van het parlementa­ir naar het presidenti­eel systeem in het land en president Erdogan meer macht zou geven. Gezien de spanningen in Nederland én de aangekondi­gde tegenmanif­estatie van het Vlaams Belang is de veiligheid volgens de politie niet te garanderen.

In de politiever­ordening over de geplande bijeenkoms­t wordt bovendien gesteld dat het lokaal waar de meeting zou plaatsvind­en, in de Statiestra­at in Berchem, veel te klein is, waardoor een groot deel van het publiek op straat zou staan. De meeting zou ook een aanzuigeff­ect hebben op toeschouwe­rs van buiten de stad. Daarom is het verbod gekoppeld aan een samenschol­ingsverbod binnen een perimeter rond het lokaal. Onder meer de Uitbreidin­gstraat (met inbegrip van het De Villegaspa­rk), de Patriotten­straat en de Boomgaards­traat vallen binnen die perimeter. De politiever­ordening is “bij hoogdringe­ndheid” ingevoerd en duurt al zeker tot de gemeentera­ad van 27 maart, “die voor zover als nodig, zelf regelingen ter zake kan uitvaardig­en”, aldus de verordenin­g.

(dvd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium