Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eten of gegeten worden

-

Takeaway.com, bij ons tot voor kort actief als Pizza.be, zag zijn omzet en het aantal maaltijdle­veringen met bijna de helft stijgen. Maar het nettoverli­es schoot nóg sneller de hoogte in. Een gevolg van zware marketingi­nvestering­en: bijna 83 miljoen euro. “Er is maar plaats voor één. Het is dus eten of gegeten worden”, luidt het credo van topman Jitse Groen.

Takeaway.com kende vorig jaar een sterke groei: zowel de omzet als het aantal klanten, het aantal restaurant­s en het aantal geleverde maaltijden gingen er sterk op vooruit. Maar tegelijk liepen pen de verliezen torenhoog op. Geschrokke­nrokken beleggers stuurdenen het aandeel l op de beurs van an Amsterdam m promptt 12% lager.

Naar de belangrijk-rijkste verkla- klaring vooroor dat oplo- lopende verlies is het niet ver zoeken: Takeaway besteedde vorig jaar liefst 82,6 miljoen euro – driekwart van zijn omzet – aan marketing. Dat was 40% meer dan het jaar voordien. Ruim 51 miljoen daarvan werd in Duitsland gespendeer­d. Takeaway is er in een hevige concurrent­iestrijd verwikkeld met Delivery Hero, dat eigendom is van het Duitse Rocket Internet, het bedrijf achter Zalando.

In andere landen, zoals bij ons, moet de groep dan weer opboksen tegen internatio­nale concurrent­en als Deliveroo en UberEats, die eigen koeriers inzetten. Daarom werpt Takeaway zich sinds vorig jaar ook op als maaltijdbe- zorger voor restaurant­s die zelf geen levering aan huis bieden.

“Winstgeven­d over twee jaar”

Volgens topman Jitse Groen zit er weinig anders op dan zwaar te investeren, want “de praktijk heeft geleerd dat er per land uiteindeli­jk maar ruimte is voor één dominante speler op de thuisbezor­gmarkt. Daarom is marktleide­rschap zo belangrijk.” De cijfers geven hem alvast geen ongelijk. De miljoeneni­nvestering loont dus, maar de dure marketingo­orlog drukt wel op het groepsresu­ltaat. Vandaag boekt Takeaway enkel winst in Nederland en België. AlA sust

de Nederlands­eNederland­s topman meteen: “Wij“W willen over twee jaar winstgeven­d zijn. Dat zeid zeiden we al bijb de beursgangb­eur vorig jaar. En dat

blijftblij zo.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium