Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En plots rijden alle BV’s met een scooter en kijken ze naar Fox

- KIM CLEMENS

Van Ian Thomas tot Marleen Merckx: een hele reeks BV’s en bloggers rijdt met dezelfde auto rond, kijkt naar dezelfde tvzender en heeft ook nog eens dezelfde scooter. Geen toeval: ze maken deel uit van The Booming Squad. Bedrijven kunnen dat collectief van een dertigtal personalit­y’s inhuren om op sociale media hun product aan de man te brengen. “Ja, ze maken reclame. Maar dat maakt de jongeren van vandaag niet uit. Zij zien daar sowieso door.”

Een eeuwigheid geleden lijkt het, de tijd dat Jean-Marie Pfaff wijd en zijd werd uitgelache­n voor de logo’s op zijn hemdskraag. Vandaag is reclame voor sommige BV’s al lang geen vies woord meer. Ondernemer Kristiaan Cloots gaat nog een stapje verder. Hij stelde met zijn bureau STARSKY een groep samen van een dertigtal bekende Vlamingen en Walen, van acteurs en zangers tot bloggers en YouTubers, die je samen kunt inhuren. Om op hun Instagram te tonen hoe ze met hun kind naar tv-zender Fox kijken bijvoorbee­ld, zoals Ann Van Elsen. Of in een gloednieuw­e Infiniti-auto eropuit trekken met een vriendin, zoals actrice Lize Feryn.

“Zo moeten merken die willen adverteren niet alle BV’s individuee­l aanspreken, maar kunnen ze de personalit­y’s in pakket inschakele­n. Ze bereiken zo in één klap samen 6,2 miljoen volgers”, zegt Kristiaan Cloots, die de term ‘ personalit­y’s’ verkiest. “Omdat de BV-vlag de lading niet helemaal dekt. We hebben de groep zo divers mogelijk samengeste­ld. Er zijn nog kandidaten, maar voorlopig houden we het liever gelimiteer­d.”

Divers is het lijstje zeker. Van fitnessblo­gger Henny Seroeyen tot

Thuis- actrices Leen Dendievel, Tina Maerevoet en Marleen Merckx. En van actrice Veerle Dobbelaere tot zangeres Natalia. “Als bedrijf kun je 25 namen uitkiezen die het best aansluiten bij je doelgroep, en dan denken we een campagne uit. Iedereen in het collectief gaat het product promoten op zijn eigen persoonlij­ke manier, die past bij hun eigenheid en bij de andere filmpjes of foto’s die ze op sociale media posten. Neem nu onze campagne voor tv-zender Fox België. Iedereen is toen gaan kijken welke programma’s ze het leukst vonden, en heeft er dan eentje uitgekozen om iets over te vertellen.”

In ruil mogen de uitverkore­nen rondrijden met een wagen van STARSKY – een Infiniti of een Porsche Cayenne hybride – en krijgen ze een mooie vergoeding. Hoeveel je als bedrijf moet neertellen voor het hele pakket, wil Cloots niet kwijt. Maar er doen bedragen de ronde van enkele duizenden tot tienduizen­den eu- ro’s. “Alles hangt ook af van de omvang van de campagne, en of die loopt over één of meerdere maanden”, zegt hij.

Roze tutu

Klinkt allemaal uitermate commerciee­l, maar de marketeer benadrukt het belang dat hij hecht aan integritei­t en geloofwaar­digheid. “Natuurlijk is het een vorm van product placement, maar dan wel alléén voor producten waar de personalit­y’s zichzelf ook in kunnen vinden. Ian Thomas is bijvoorbee­ld veganistis­ch. Die zou nooit een campagne doen voor een vleesprodu­ct. Ze mogen ook gerust schrijven wanneer ze iets niet zo lekker vinden. Wij bepalen de inhoud van de posts niet. Zo willen we net een tegenhange­r zijn van de jonge bloggers die over alles uitermate positief zijn omdat ze het gratis hebben gekregen.”

En toch. STARSKY leert de leden van The Booming Squad om een zo goed mogelijk bericht te maken. Zo spontaan is het dan allemaal niet meer. “Wij proberen het te profession­aliseren”, zegt Cloots. Maar voor de fans is er geen waarschuwi­ng dat ze eigenlijk kijken naar berichten waar- voor bedrijven betaald hebben. “Dat maakt de jongeren van vandaag ook niet uit. Zij zien daar sowieso door”, zegt hij. “De online generatie zoekt eigen goden op YouTube of Instagram. Als die morgen zeggen dat een roze tutu het allerhipst­e is, dan willen ze een roze tutu. Voor de oudere generatie klinkt dat misschien raar, maar de tijden zijn veranderd.”

KRISTIAAN CLOOTS

Initiatief­nemer ‘‘Iedereen in het collectief promoot het product op zijn persoonlij­ke manier, die past bij hun eigenheid en bij de andere foto’s die ze op sociale media posten.’’

 ??  ??
 ??  ?? Van boven naar onder: Noa Neal met Gene Thomas en Udo, Ian Thomas, Lize Feryn, Natalia en Ann Van Elsen: allemaal dol op dezelfde scooters, auto’s en tvprogramm­a’s.
FOTO'S RR
Van boven naar onder: Noa Neal met Gene Thomas en Udo, Ian Thomas, Lize Feryn, Natalia en Ann Van Elsen: allemaal dol op dezelfde scooters, auto’s en tvprogramm­a’s. FOTO'S RR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium