Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deur voor taxidienst Uber staat op een kier

-

De kans dat je binnen afzienbare tijd via een app een Ubertaxi kunt bestellen in Antwerpen, wordt weer wat groter. Al is duidelijk dat de wereldspel­er het bij ons volgens de regels zal moeten doen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) werkt aan een nieuwe regeling voor alle soorten taxidienst­en, waarin ook Uber een plaats zou kunnen krijgen.

Uber bestaat uit een digitaal platform waarmee je op een gebruiksvr­iendelijke manier een taxi kunt bestellen. De chauffeurs van Uber kunnen gewone mensen zijn die met hun eigen wagen ‘taxi spelen’.

In heel wat landen heeft dat tot protesten en verboden geleid, omdat Uber oneerlijke concurrent­ie zou vormen. Zij hoeven geen dure speciale verzekerin­gen af te sluiten, extra medische en technische keuringen te ondergaan, sociale en fiscale regels te volgen enzovoort.

In België rijden in Brussel en vooral vanuit Zaventem al honderden wagens die het Uberplatfo­rm gebruiken. Zij doen dat met een vergunning voor ‘verhuur van voertuigen met bestuurder’, beter bekend als de limousinev­ergunning. Die wordt gebruikt voor bijvoorbee­ld ceremoniew­agens of puur voor een limousinef­unctie. De reglemente­ring hiervoor is veel minder strikt dan voor de klassieke taxivergun­ning.

Vervoerspr­oblematiek

Minister Weyts werkt nu een kader uit waarbinnen klassieke taxi’s, limousines en diensten zoals Uber kunnen opereren. “Maar Uber zal op een vergelijkb­are manier aan regels moeten voldoen, net zoals de gewone bedrijven”, zegt de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis, partijgeno­ot van Ben Weyts.

Antwerpen is met zijn 450 taxi’s en ingewikkel­de vervoerspr­oblematiek een prominente gesprekspa­rtner in de onderhande­lingen.

“Het is goed dat er een moderni- sering komt”, zegt Kennis. “Maar er moet nog heel wat nader besproken worden.”

Zo overweegt Weyts om twee types taxi’s over te houden: de klassieke taxi’s, die vaste standplaat­sen krijgen, en de digitaal of door handoptste­king oproepbare taxi’s. Dat zouden dan Uber- of de huidige limousined­iensten zijn.

Koen Van Oorschot van Antwerp-Tax, goed voor 120 taxi’s, vindt dit geen goed idee. “Zo krijg je straatoorl­ogen. Een taxi is een taxi. Voor limousined­iensten kun je de regels strikter maken, maar het blijft toch iets anders.” Alle auto’s van Antwerp-Tax hebben vandaag zowel een taxi- als een limousinev­ergunning.

Kaaimaneil­anden

De vakbonden staan zeer kritisch tegenover Uber. “Zij versluizen hun winsten naar de Kaaimaneil­anden. Wij zijn er toch niet om de bazen van Uber rijk te maken”, vraagt Jan Sannen van ACVTransco­m zich af. Zowel Koen Van Oorschot als Koen Kennis wijzen erop dat ook de grote Belgische taxibedrij­ven al met één en dezelfde applicatie werken om hun klanten de mogelijkhe­id te bieden simpel te kunnen reserveren.

Uber-woordvoerd­er Daniel Byrne wijst er in krant De Tijd fijntjes op dat Vlaanderen sommige “van de meest dichtgesli­bde steden van Europa” heeft. “Wij kijken uit naar de hervorming die de lokale regering opzet”, zegt hij.

Een taxirit bij Uber in Brussel is volgens standaard.be trouwens zo’n 30% goedkoper dan een rit met de gewone taxidienst Taxi Verts.

 ??  ?? Ben Weyts (NVA).
Ben Weyts (NVA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium